Alibaba akan membentuk pasukan untuk mempromosikan “kemakmuran bersama” China

Alibaba Group baru-baru ini mengumumkan pelancaran rasmi “Sepuluh Tindakan untuk Membantu Kemakmuran Bersama”. Syarikat itu akan melabur sejumlah 100 bilion yuan (AS $15.49 bilion) menjelang 2025 untuk membantu China mencapai kemakmuran bersama. Untuk mempromosikan pelaksanaan tindakan tersebut, Alibaba juga akan menubuhkan pasukan yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Group Zhang Yong.

Dia akan memimpin pasukan untuk menyelesaikan sepuluh tindakan utama Alibaba, dengan fokus pada inovasi teknologi, pembangunan ekonomi, pekerjaan berkualiti tinggi, menjaga golongan yang kurang bernasib baik dan melancarkan dana kesejahteraan bersama. Menurut rancangan Alibaba, sepuluh tindakan utama adalah seperti berikut:

  1. Meningkatkan pelaburan dalam sains dan teknologi untuk menyokong pembinaan digital di kawasan yang kurang maju;

2. Menyokong pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana;

3.Menggalakkan pembinaan perindustrian pertanian;

4. Menyokong PKS untuk beroperasi di pasaran luar negara;

5. Meningkatkan prospek pekerjaan;

6. Membantu meningkatkan jaminan kesejahteraan kumpulan pekerjaan yang fleksibel;

7. Membantu rakyat belajar menggunakan peranti digital dengan lebih berkesan di kawasan bandar dan luar bandar;

8. Memperkukuhkan sokongan dan jaminan perkhidmatan untuk golongan yang kurang bernasib baik;

9. Meningkatkan keupayaan perkhidmatan perubatan masyarakat; Dan

10. Menubuhkan dana pembangunan kesejahteraan bersama 20 bilion yuan untuk membantu mempromosikan pembinaan zon demonstrasi kesejahteraan bersama.

Syarikat itu berkata: “Kami yakin bahawa Alibaba hanya akan menjadi baik jika negara dan masyarakat secara keseluruhan makmur. Kami bersedia menyumbang kepada kemakmuran bersama melalui pembangunan sedemikian.”

Dari pelaburan 100 miliar yuan, Alibaba juga akan memperuntukkan 20 miliar yuan untuk menubuhkan dana pembangunan kesejahteraan bersama untuk mempromosikan pembinaan Zon Demonstrasi Kemakmuran Bersama Zhejiang dan meneroka dan mencapai kesejahteraan bersama untuk seluruh negara.

Lihat juga:Alibaba akan melabur 100 bilion yuan untuk menyokong kesejahteraan bersama menjelang 2025

Zhang Yong kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Lembaga Pengarah Alibaba Group. Beliau berkhidmat sebagai pengarah di beberapa syarikat tersenarai AS dan Hong Kong, termasuk Haier Electric, Intime Retail Group dan Weibo. Pada bulan Mei 2015, Zhang Yong serentak berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Yintai Retail Group.

Zhang Yong secara rasmi mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Group pada Mei 2015 dan berkhidmat sebagai ketua Alibaba Sports Group pada bulan September tahun yang sama. Pada 10 September 2019, beliau secara rasmi berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Alibaba.