Alibaba akan melabur 100 bilion yuan untuk menyokong kesejahteraan bersama menjelang 2025

Alibaba akan melabur 100 bilion yuan ($15.5 bilion) untuk menyokong matlamat kemakmuran bersama China pada tahun 2025, lapor Zhejiang News pada hari Khamis, menjadi syarikat gergasi korporat terbaru yang berkomitmen untuk menyokong inisiatif tersebut.

Alibaba akan menubuhkan organisasi tetap khas untuk melaksanakan sepuluh tindakan utama dalam lima arah utama: inovasi teknologi, pembangunan ekonomi, pekerjaan berkualiti tinggi, menjaga golongan yang kurang bernasib baik, dan dana kemakmuran dan pembangunan bersama.

Tindakan pertama adalah meningkatkan pelaburan dalam sains dan teknologi untuk menyokong pembinaan digital di kawasan yang kurang maju, seperti menubuhkan dana bakat dan program ganjaran. Kos operasi harian PKS perlu dikurangkan. Syarikat itu merancang untuk membina pusat perolehan produk pertanian terpusat dan sejumlah jenama serantau dengan bekerjasama dengan pemerintah tempatan untuk mempromosikan proses perindustrian pertanian.

Rancangan PKS untuk meneroka pasaran luar negara sambil menceburi bidang keusahawanan belia juga akan mendapat sokongan padu. Wang Alibaba akan digunakan untuk meningkatkan perlindungan insurans untuk pekerjaan yang ganjil, seperti kurir dan pemandu teksi. Ia mahu mengurangkan ketidaksamaan dalam kehidupan digital bandar dan luar bandar dan meningkatkan infrastruktur penjagaan kesihatan di kawasan luar bandar.

Syarikat ini juga memberi keutamaan untuk merapatkan jurang digital, seperti mengoptimumkan pengalaman hidup digital orang tua dan mewujudkan dana bantuan penyakit kritikal kanak-kanak. Dana Pembangunan Kemakmuran Bersama sebanyak 20 bilion yuan juga akan ditubuhkan untuk tujuan umum.

Pada 17 Ogos, mesyuarat kesepuluh Jawatankuasa Kewangan dan Ekonomi Pusat mengusulkan untuk “mempromosikan kesejahteraan bersama sambil mengekalkan pembangunan berkualiti tinggi.” Syarikat internet telah mengambil perhatian terhadap kenyataan itu.

Syarikat lain telah menyertai usaha tersebut. Pada 18 Ogos, Tencent mengumumkan bahawa ia akan melabur 50 bilion yuan lagi untuk menyokong kehidupan orang ramai. Sementara itu, syarikat kereta China Geely mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia merancang untuk memberi ganjaran kepada pekerjanya dengan lebih dari 100 juta saham sebagai tindak balas kepada program kemakmuran bersama. Sebagai tambahan, pengasas Meituan Wang Xing mengatakan pada hari Isnin bahawa konsep kesejahteraan bersama “berakar pada gen Meituan“.

Lihat juga:Tencent akan melabur 50 bilion yuan untuk kesejahteraan bersama