AkuSense Terima Pembiayaan Siri A + Hampir $10 Juta

AkuSense, penyedia penyelesaian sensor pintar industri, mengumumkan pada 5 JulaiIa telah menutup pusingan pembiayaan A + bernilai hampir $10 juta, A.SShunwei Capital adalah pelabur utama, dan Yiheda adalah pelabur bersama. Scheme Capital berfungsi sebagai penasihat kewangan eksklusif.

Ditubuhkan pada tahun 2010, AkuSense memberi tumpuan kepada pembangunan sensor pintar kelas industri untuk industri elektronik 3C, tenaga baru, proses semikonduktor, elektronik perubatan dan robot perkhidmatan. Menyediakan penyelesaian kecerdasan dan AI yang canggih untuk kedudukan ketepatan tinggi, pengecaman gambar, pengukuran ketepatan dan keselamatan penghalang halangan.

Pusingan ini menandakan dua bidang utama: R&D dan pengambilan pekerja. Dari segi penyelidikan dan pengembangan, syarikat akan memperluas pasukannya untuk menyokong penyelidikan dan pengembangan peranti dan cip optoelektronik yang mendasari selain optik. Lima makmal optik ketepatan juga akan dibina, bengkel pintar akan ditingkatkan, dan kapasiti pengeluaran akan ditingkatkan. Kedua, dari segi operasi perniagaan syarikat, syarikat akan terus meningkatkan proses perniagaan pelbagai jabatannya. Enam pejabat lapangan baru akan dibina untuk membentuk rangkaian perkhidmatan yang dapat menyokong 200 peniaga teras dan 40,000 pengguna, menyediakan penyelesaian sensor pintar industri yang lebih baik dan lebih komprehensif.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif AkuSense Tang Kexin berkata syarikat itu pada asalnya ditubuhkan sebagai ejen untuk jenama sensor industri Jerman. Ia menubuhkan jenama Maggie Dengke pada tahun 2011 dan membentuk barisan produk asalnya dengan kerjasama strategik Imbas di Taiwan, China. Syarikat ini memulakan penyelidikan dan pengembangan bebas produk sensor fotoelektrik industri pada tahun 2014.

Lihat juga:Permulaan bateri litium Cospowers Technology menerima pembiayaan Siri D

AkuSense telah mencipta empat barisan produk utama untuk pelbagai sensor: kedudukan ketepatan, pembelajaran mendalam, pengukuran ketepatan, dan keselamatan penghindaran halangan, merangkumi 93 siri yang berbeza dalam 14 kategori. Antaranya, teras syarikat adalah sensor pengukuran kedudukan ketepatannya.

Ia mempunyai lebih daripada 120 paten teras, pusat R & D di Shenzhen dan Changsha, dan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 10 juta unit. Penghantaran Maggie akan melebihi 6 juta unit tahun ini. Banyak pengeluar, pembekal dan integrator terkemuka menggunakan produk mereka termasuk Apple, Huawei, Foxconn, Samsung dan BYD.