Agensi e-rokok China menjangkakan eksport e-rokok akan mencapai AS $2.782 bilion

Jawatankuasa Industri Rokok Elektronik Dewan Perdagangan Elektronik China mengeluarkannyaBuku Eksport E-rokok BluePada hari Selasa. Laporan itu menganggarkan bahawa eksport e-rokok China akan mencapai 186.7 bilion yuan (27.82 bilion dolar AS) tahun ini, dan eksport pada suku pertama telah mencapai 45.3 bilion yuan.

Buku Biru menunjukkan bahawa eksport e-rokok China adalah 138.3 bilion yuan pada tahun 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 180%. Di antara lebih daripada 1,500 syarikat e-rokok di seluruh negara, lebih daripada 70% syarikat berorientasikan eksport.

Dari sudut pandang geografi, Buku Biru menghitung skala eksport e-rokok China di pasaran yang berbeza pada suku pertama 2021. Antaranya, pasaran AS menyumbang bahagian terbesar dengan 58% (AS $73.3 bilion), Kesatuan Eropah dan UK menyumbang 24% (AS $34 bilion), Rusia menyumbang 8% (AS $9.7 bilion), dan Asia Tenggara dan Timur Tengah menyumbang 5% dan 4%.

Walaupun terdapat beberapa kontroversi dalam pengembangan e-rokok, banyak orang masih ingin mempertimbangkan nilai industri dan meneroka teknologi pengurangan bahaya yang menyertai model perniagaan baru. Pada tahun 2021, terdapat lebih daripada 1,500 syarikat pembuatan dan jenama e-rokok domestik, lebih daripada 190,000 kedai runcit e-rokok, dan hampir 100,000 syarikat rantaian bekalan dan perkhidmatan komoditi e-rokok. Industri e-rokok domestik menggunakan kira-kira 1.5 juta orang secara langsung dan 4 juta orang secara tidak langsung, berjumlah kira-kira 5.5 juta orang.

Lihat juga:China menyempurnakan pengawasan industri e-rokok

Di samping itu, pengawasan e-rokok juga diperkuat. Sejak Mac tahun ini, “Langkah-langkah Pengurusan E-Rokok” dan “Piawaian Nasional untuk E-Rokok” telah diumumkan satu demi satu. Mereka mengemukakan piawaian dan syarat yang jelas untuk operasi produksi, borong, peruncitan dan pautan lain yang sesuai, serta memperkuat perlindungan anak di bawah umur.