A.S. akan mengelakkan mengisytiharkan China sebagai manipulator mata wang dalam laporan yang akan datang

Perbendaharaan AS tidak akan secara rasmi menyenaraikan China sebagai manipulator mata wang dalam laporan pertukaran asing yang akan datang,  Bloomberg  Orang yang biasa dengan perkara itu dipetik sebagai berkata pada hari Selasa.

Pegawai Perbendaharaan setakat ini enggan mengulas lanjut mengenai keputusan itu. Keputusan itu, yang akan diumumkan pada hari Khamis, akan menjadi keputusan pertama yang dikeluarkan oleh Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellen di bawah pentadbiran Biden yang baru.

Selepas tempoh bekas Presiden Trump berakhir, pasukan Presiden Biden cuba menetapkan nada baru, satu langkah yang membolehkan para pemimpin kedua-dua negara mengelakkan menambah satu lagi huru hara kepada hubungan ekonomi yang tidak stabil antara kedua-dua negara.

Walaupun laporan separa tahunan Perbendaharaan A.S. bertujuan untuk memegang negara-negara yang bertanggungjawab atas apa yang mata wang mereka dilihat sebagai sokongan yang tidak adil dalam sistem perdagangan global, ia juga telah digunakan sebagai cip tawar-menawar dalam rundingan dua hala antara Washington dan Beijing dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Semasa pentadbiran Trump, pegawai Perbendaharaan yang diketuai oleh bekas Setiausaha Steve Mnuchin mengumumkan dalam laporan Ogos 2019 bahawa China secara rasmi memenuhi kriteria yang diperlukan untuk menjadi manipulator mata wang. Walaupun tuduhan ini tidak memerlukan perubahan undang-undang atau dasar yang ketat, ia mengeluarkan kenyataan bermusuhan yang sangat simbolik dan provokatif bagi pihak pegawai perdagangan A.S..

Pada Januari 2020, Perbendaharaan bersetuju untuk menghapuskan klasifikasi ini sebagai konsesi utama semasa rundingan perjanjian perdagangan. Pada masa itu, Setiausaha Negara Mnuchin membenarkan pembalikan,  Perisytiharan  “China telah membuat komitmen yang boleh dikuatkuasakan untuk mengelakkan penurunan nilai kompetitif sambil menggalakkan ketelusan dan akauntabiliti.”

Walaupun pendekatan pentadbiran Biden terhadap hubungan perdagangan dengan China masih perlu dibangunkan sepenuhnya, Setiausaha Negara Yellen menekankan pentingnya mencegah manipulasi oleh kerajaan asing pada pendengaran pengesahan pada bulan Januari.

Lihat juga:Presiden Biden mengkaji hubungan AS-China dan pertikaian Huawei

Walau bagaimanapun, Yellen juga menekankan perlunya mengembalikan kesahihan laporan pertukaran asing Perbendaharaan sebagai tindak balas kepada persepsi yang semakin meningkat bahawa semasa pentadbiran Trump, standard manipulasi kadar pertukaran Perbendaharaan tidak konsisten dan bermotifkan politik. Cara memohon. Sebagai tindak balas kepada trend ini, para pegawai dilaporkan mempertimbangkan untuk mengurangkan keadaan di mana negara dianggap sebagai manipulator mata wang, dengan itu membalikkan perubahan kepimpinan sebelumnya di bawah Timbalan Menteri Mnuchin.

Pada masa Kementerian Kewangan mengeluarkan laporan pertukaran asing terkini, import dan eksport China terus pulih daripada kerugian ekonomi yang disebabkan oleh wabak itu.

Menurut  ReutersPada bulan Mac, nilai pasaran eksport China meningkat 30.6% tahun ke tahun, sementara import meningkat 38.1% dalam tempoh yang sama. Reuters juga  Dikira  Beliau berkata lebihan perdagangan China dengan Amerika Syarikat pada bulan Mac adalah 21.37 bilion dolar A.S., sedikit penurunan dari bulan sebelumnya, tetapi masih banyak.

Berlatarbelakangkan pemulihan ekonomi global dan beberapa syarikat besar mempercepatkan kempen vaksinasi, ekonomi China nampaknya berada dalam kedudukan yang baik untuk terus mencapai pertumbuhan yang ketara pada bulan-bulan mendatang.