2022 Pelan Tindakan Karbon Rendah Automotif China Dikeluarkan

Pada 27 Julai, institusi penyelidikan milik negara China Automotive Technology and Research Center Co., Ltd. (CATARC) mengeluarkan laporan yang disebut “2022 Pelan Tindakan Karbon Rendah Automotif China“Di Beijing. Laporan itu membandingkan perakaunan pelepasan karbon kitaran hidup penuh dengan tahap pelepasan karbon sebenar untuk kereta penumpang dan kenderaan komersial yang dijual di China.

Kajian ini meneliti tahap pelepasan karbon kitaran hayat keseluruhan sebanyak 6,725 kenderaan penumpang dan komersial. Data menunjukkan bahawa jumlah pelepasan karbon kitaran hidup industri automotif China mencapai 1.2 bilion tan, di mana kereta penumpang menyumbang sekitar 58%. Berbanding dengan kenderaan petrol tradisional, kenderaan elektrik tulen telah mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 43.4%. Dianggarkan bahawa pada tahun 2060, pelepasan karbon kenderaan elektrik tulen sepanjang kitaran hidup dapat mencapai 23 gram per kilometer, yang menunjukkan potensi pengurangan pelepasan karbon yang besar.

Wu Zhixin, timbalan pengurus besar CATARC, mengatakan bahawa secara purata, penggunaan bahan bakar sebenar industri kereta penumpang terus menurun, mencapai sekitar 5.5 liter per 100 kilometer.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa bahagian keluli kitar semula dan aluminium kitar semula di China masing-masing telah mencapai sekitar 10% dan 20%. Melalui promosi kenderaan tenaga baru dan langkah-langkah kawalan karbon yang berkaitan, dianggarkan pada tahun 2030 dan 2060, pengurangan pelepasan karbon kitaran hidup penuh industri automotif China masing-masing akan mencapai 700 juta tan dan 2 miliar tan.

Lihat juga:Bursa Saham Shenzhen mengeluarkan kaedah penarafan ESG