Zhizu menerima pembiayaan Siri B sebanyak AS $17.2 juta untuk pertukaran kuasa

Pada hari Rabu,Syarikat pertukaran kuasa pintar roda dua elektrik Zhizu pertukaran kuasa, mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri B bernilai 110 juta yuan ($17.2 juta). Pusingan ini dipimpin oleh Qianjiang Motorcycle Group Co., Ltd., diikuti oleh Xuzhou Runhui. Sebelum menerima pembiayaan Siri B, syarikat telah menyelesaikan tiga pusingan pembiayaan lain dengan jumlah lebih dari 160 juta yuan.

Zhizu Power Swap adalah produk Zhizu Tech, yang menyediakan perkhidmatan pertukaran kuasa yang cekap, mudah dan selamat untuk pengguna roda dua elektrik. Keseluruhan proses pertukaran bateri hanya mengambil masa 10 saat. Li Xuejun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Zhizu Power Exchange, mengatakan, “Zhizu telah membangun pangkalan pembuatan pintar canggih untuk kabinet pengisian dan pertukarannya di Anqing, Anhui, untuk membuka pembuatan hulu industri, dengan jumlah pelaburan 1 miliar yuan, yang akan segera digunakan secara resmi.”

Pada masa ini, syarikat ini bekerjasama dengan syarikat platform penghantaran makanan seperti Qianjiang, Yadi, Meituan, ele.me, dan Dingdong Maicai, syarikat bateri kuasa seperti BYD, Geti, Swater, dan Jinke, Huawei Cloud, Wanxiang Blockchain, China Unicom dan syarikat teknologi maklumat dan komunikasi lain, serta jabatan kerajaan dan dana pelaburan di seluruh negara, bekerjasama.

Hingga akhir 2021, perniagaan pertukaran elektriknya telah memasuki 78 bandar di seluruh negara. Pada masa ini, jumlah pengguna berdaftar dan pengguna dalam perkhidmatan telah melebihi 800,000, dan jarak tempuh perkhidmatan terkumpul telah melebihi 1.6 bilion batu. Perkhidmatannya tidak hanya melibatkan perniagaan termasuk penghantaran makanan, penghantaran ekspres, dan peruncitan baru, tetapi juga sebahagiannya meliputi pelanggan individu itu sendiri.

Lihat juga:Aiways menerima pusingan pembiayaan ratusan juta dolar baru

Sejak 2019, industri pengecasan dan pertukaran bersama telah memberikan banyak peluang pembangunan. Pada masa itu, kedua-dua Immotor dan Yiqihui dengan cepat menerima pelaburan. Ant Group Hello Inc. dan Modern Ampere Technology Co., Ltd. telah menubuhkan usaha sama untuk meletakkan rangkaian tenaga asas untuk kenderaan roda dua elektrik. Selain itu, China Tower, Didi Bicycle, dan Meituan semuanya mempunyai pasar pertukaran bateri roda dua.