Zhang Lei dari Subnet Lantou berada di bawah kawalan sempadan, bukan Zhang Lei dari Hillhouse Capital

Laporan media pada 12 Ogos menyatakan bahawa Zhang Lei, Ketua Pegawai Eksekutif Blue Head Subnet, menghadapi hukuman dari pihak berkuasa kawalan sempadan, bukan Zhang Lei dari Hillhouse Capital. Syarikat data perniagaan Tianyan Check menunjukkan bahawa pengasas Lantou Subnet telah menangguhkan perbelanjaan.

Pada 9 Ogos, Hillhouse Capital menafikan laporan bahawa pengasasnya Zhang Lei dihukum oleh pihak berkuasa kawalan sempadan. Syarikat itu membuat laporan polis dan berhak untuk mendakwa di bawah undang-undang.

Lihat juga:Hillhouse Capital menafikan bahawa pengasas Zhang Lei menghadapi hukuman kawalan sempadan

Blue Head Subnet adalah anak syarikat Beijing Dadawan Technology Co., Ltd., yang ditubuhkan pada tahun 2014 dan kini telah mengembangkan perniagaannya ke perundingan pelaburan dan perundingan perdagangan perniagaan. Pembiayaan Siri A menerima 21 juta dolar AS dari Ceyuan Venture Capital dan Source Code Capital. Produknya merangkumi “Lazy Direct Investment”,” Smart Selection Service”, “Xiangle Selection” dan “Transfer Service”.

Pada 31 Ogos 2020, Lantou Subnet mempunyai baki tunggakan 3.4 bilion yuan, hutang tertunggak 3.2 bilion yuan, dan 4.569 transaksi tertunggak.

Pusat Anti-Penipuan Biro Keselamatan Awam Perbandaran Beijing baru-baru ini mengeluarkan notis amaran awal yang mengingatkan bahawa hanya ada satu sembang kumpulan QQ untuk pengembalian dana Lantou Subnet. Banyak penjenayah memikat pengguna untuk memuat turun aplikasi perjudian dalam kumpulan WeChat dengan mendakwa mengembalikan wang. Dengan cara ini, mereka menipu wang pelabur. Masyarakat perlu waspada terhadap potensi hoaks.

Lantou Subnet menyatakan bahawa di bawah pengawasan Suruhanjaya Pengawalseliaan Perbankan dan Insurans China, pengembalian dana akan diselesaikan dalam tahun ini untuk melindungi hak dan kepentingan pemberi pinjaman.