Zhang Jindong, pengasas Suning.com, berkhidmat sebagai ketua kehormat

Pada hari Isnin, Suning.com mengumumkan keputusan lembaga pengarahnya bahawa Zhang Jindong telah mengundurkan diri sebagai ketua Suning.com, tetapi akan terus berkhidmat sebagai ketua kehormat dewan. Sementara itu, Ren Jun akan melaksanakan tugas ketua sementara sebelum membuat pelantikan baru.

Pengumuman itu memuji pencapaian Zhang sebagai pemimpin syarikat, “Sebagai pengasas Suning.com, Zhang Jindong telah menjadi pemimpin utama sejak awal. Dia mempunyai amalan pengurusan korporat yang tiada tandingannya, pengalaman industri yang luas, dan pemikiran yang berpandangan ke depan. Pemimpin. Dia mempunyai keberanian untuk melakukan pembaharuan dan inovasi dan telah memberikan sumbangan yang luar biasa untuk pengembangan dan pertumbuhan syarikat.”

Suning.com juga mengkaji dan menyetujui beberapa pengarah lain untuk syarikat itu, termasuk: Huang Mingduan yang dicalonkan oleh Taobao, Xian Handi dan Cao Qun yang dicalonkan oleh Jiangsu Xinxin Retail Innovation Fund No. 2 (Limited Partnership); Dan Zhang Kangyang, yang dicalonkan oleh Zhang Jindong, mencalonkan diri sebagai pengarah Sunshine Network yang tidak bebas. “Anggota dewan akan lebih beragam setelah pemilihan semula,” kata pengumuman itu.

Lihat juga:Suning.com, kumpulan runcit yang bermasalah, menerima $1.4 bilion dalam pelaburan yang disokong oleh negara

Sebelum bulan Julai, Suning.com memperkenalkan pusingan pelaburan strategik baru. Jiangsu SASAC (SASAC) dan Nanjing SASAC (SASAC) menubuhkan Jiangsu Xinxin Retail Innovation Fund II untuk memperoleh 16.96% Suning.com dengan harga 5.59 yuan sesaham. Alibaba, Haier Group, Midea Group, TCL dan Xiaomi juga turut serta dalam pembiayaan tersebut.