Zeekr 001 ke-10,000 Geely dilancarkan secara rasmi dari barisan pemasangan

Zeekr 001 yang pertama, model pertama jenama kereta Geely Zeekr, secara rasmi di luar talian pada hari Khamis. Kilang pembuatannya berusaha sedaya upaya untuk memastikan pengeluaran kenderaan untuk memendekkan masa menunggu pengguna untuk penghantaran.

Setakat ini, Zeekr telah menghantar sejumlah 3,796 kenderaan Zeekr 001, meningkat 88.7 peratus berbanding November 2021.

Zeekr 001 dilengkapi dengan bateri lithium-ion 100 kWh yang dibekalkan oleh Contemporary Ampere Technology Ltd (CATL). Kenderaan itu boleh bermula dari. Ia hanya mengambil masa 3.8 saat dari sifar hingga seratus kilometer. Di samping itu, model ini menggunakan pam haba yang disejukkan dengan cecair.

001 menggunakan suspensi udara, yang boleh ditetapkan antara 117mm dan 205mm. Zeekr mendakwa 001 mampu bergerak sejauh 700 kilometer dengan cas penuh manakala kapasiti pengecasannya akan membekalkan kuasa elektrik sejauh 120 kilometer hanya dalam masa lima minit sahaja.

Dalam pasaran kenderaan tenaga baru yang sangat kompetitif, kelajuan pengeluaran telah menjadi salah satu cara yang paling berkesan bagi jenama untuk menunjukkan kekuatan mereka dan meningkatkan bahagian pasaran. Zeekr mencapai sasaran pengeluaran 10,000 kenderaan hanya dalam 99 hari. Tetapi untuk permulaan kereta elektrik, kualiti produk lebih penting.

Beberapa hari yang lalu, beberapa pemilik kereta mengatakan bahawa semasa memandu Zeekr 001 mereka, maklumat kesalahan “kerosakan kuasa” dan “ESC tidak normal” tiba-tiba muncul di papan pemuka.

Sebilangan orang dalam percaya bahawa kesalahan itu mungkin disebabkan oleh masalah dengan penyongsang di dalam kereta. Secara membuta tuli meningkatkan voltan sokongan penyongsang tanpa reka bentuk sistem penyejukan yang sepadan menyebabkan kegagalan pelesapan haba modul IGBT dalam penyongsang.

Lihat juga:Mobileye mengumumkan kerjasama dengan Zeekr untuk melancarkan kereta tanpa pemandu L4

Masalah lain yang dilaporkan oleh pemilik Zeekr 001 termasuk kegagalan pengecaman wajah, reboot sistem kenderaan secara tiba-tiba, dan ketidakkonsistenan antara warna sunroof dan pendedahan dalam talian.