Yunnan Baiyao Group bekerjasama dengan Huawei dalam pengembangan ubat AI

Yunnan Baiyao Group, sebuah syarikat R&D dan pengeluaran perubatan Cina, mengumumkan pada 25 JulaiMenandatangani “Perjanjian Kerjasama Komprehensif mengenai Penyelidikan dan Pembangunan Dadah Kecerdasan Buatan” dengan syarikat gergasi teknologi Shenzhen HuaweiKerjasama ini bertujuan untuk meningkatkan kandungan teknologi produk Yunnan Baiyao.

Yunnan Baiyao mengatakan bahawa Huawei Technologies mempunyai pengalaman yang kaya dalam penyelidikan dan pengembangan ubat bantuan AI, pengkomputeran awan, dan kecerdasan buatan. Ia akan melakukan pertukaran dan kerjasama yang luas dengan Huawei dalam bidang penyelidikan dan pengembangan ubat AI, meneroka mekanisme penyelidikan dan inovasi saintifik bersama, dan memperluas ruang lingkup dan kedalaman kerjasama-termasuk tetapi tidak terbatas pada reka bentuk molekul besar dan kecil, penyakit yang berkaitan, pengembangan pangkalan data, dll.

Perlu diperhatikan bahawa Yunnan Baiyao telah dua kali memperkenalkan eksekutif Huawei. Pada 2 Jun, Yunnan Baiyao memperkenalkan Ma Jia sebagai ketua pegawai kewangan yang baru. Jack Ma telah memegang pelbagai jawatan di Huawei, termasuk berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan anak syarikat Huawei Technologies di CIS, ketua pegawai kewangan pejabat perwakilan Shandong, dan ketua pegawai kewangan pengendali China BG.

Lihat juga:Huawei memperincikan pengembangan perkhidmatan kewangan global di sidang kemuncak Singapura

Pada bulan Mac 2021, Yunnan Baiyao mengumumkan bahawa setelah dicalonkan oleh ketua dan ketua bersama, ia bersetuju untuk melantik Dong Ming sebagai ketua eksekutif. Sebelum itu, Dong bekerja sebagai jurutera teknikal dan ketua bahagian sistem VIP di Huawei Technologies.

Pada pertemuan tinjauan pelabur pada 28 Mac, Yunnan Baiyao menekankan pengembangan dan transformasi strategi baru, termasuk teknologi digital. Syarikat akan memperkenalkan teknologi baru termasuk AI ke dalam semua aspek R&D dan operasi untuk mempromosikan pembangunan ke titik permulaan yang lebih tinggi.