Yatsen, syarikat induk Perfect Diary, memperoleh Eve Lom untuk mengejar strategi pelbagai jenama

Yatsen Group, syarikat induk Perfect Diary, mengumumkan rancangan untuk memperoleh jenama penjagaan kulit Britain yang terkenal Eve Lom, yang memulakan peralihan strategik unicorn kecantikan China ini.

Pada petang Selasa, Yatsen Group mengumumkan bahawa ia telah mencapai kesepakatan akhir untuk membeli saham majoriti di Eve Lom dari Manzanita Capital, firma ekuiti swasta yang berpusat di London yang memiliki perniagaannya. Perjanjian itu dijangka selesai dalam beberapa minggu akan datang.  

  “Kami sangat gembira untuk mengalu-alukan pasukan bersemangat Eve LOM dengan latar belakang antarabangsa yang berbeza dalam industri fesyen dan kecantikan untuk memperkayakan keupayaan membina jenama global dan penawaran produk kami.”Berkata  Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Bersama Kumpulan Yasen   · Jinfeng berkata dalam satu kenyataan.  

Langkah Yatsen sesuai dengan niat syarikat untuk memperluas jangkauannya di pasaran kelas atas. Pada bulan Oktober 2020, ia memperoleh jenama penjagaan kulit berkualiti tinggi Perancis Galénic.    

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2016 dan dinamakan sempena Universiti Sun Yat-sen, alma mater bersama pengasas. Universiti Sun Yat-sen adalah penghormatan kepada pemimpin revolusioner Sun Yat-sen.  

Kemudian ia mencipta Perfect Diary, yang telah berkembang menjadi gergasi kecantikan era digital melalui kehadiran media sosial yang kuat, bekerja dengan influencer karismatik, analisis data pengguna, dan harga yang rendah. Kejayaan permulaan juga boleh dikaitkan dengan keterbukaan Gen Z kepada jenama tempatan dan kesediaan penggunaan yang tinggi. Semasa festival membeli-belah Double 11 Alibaba pada bulan November, jenama itu membuat lebih daripada 100 juta yuan ($15 juta) pada platform runcit dalam talian Tmall hanya dalam 33 minit.

Yatsen kini mempunyai rangkaian lebih daripada 200 kedai runcit fizikal. November lalu, syarikat itu memohon IPO di Bursa Saham New York, menaikkan lebih daripada $600 juta. Syarikat itu melancarkan tiga jenama kosmetik dan penjagaan kulit termasuk Perfect Diary, Onding Jr. dan Abby’s Choice, kedua hanya untuk L’Oreal dan LVMH dalam pasaran solek kedua terbesar di dunia.

Lihat juga:Syarikat induk Perfect Diary Yasten pertama kali disenaraikan di New York, harga saham melonjak 75%

Dikenali sebagai “L’Oreal of China”, Yassen menunjukkan cita-cita antarabangsa. Ia telah membuka kedai dalam talian sendiri di Asia Tenggara termasuk Filipina, Singapura dan Malaysia. Ia juga mempunyai kedai rasmi di Lazada.

Pada tahun 1985, Eve Lom membuka salon kecantikan pertamanya di London dan mula menjual pembersih, selepas itu dia mengasaskan jenama dengan nama yang sama. Jenama ini terkenal dengan produknya, yang dipromosikan sebagai bebas daripada aditif berbahaya dan rasa sintetik dan pewarna. Ia beroperasi di Amerika Utara, Eropah dan Asia.