Xpeng akan membina kilang di Wuhan dengan pengeluaran tahunan 100,000 unit

Pembuat kereta elektrik China Xpeng mengumumkan pada hari Khamis bahawa syarikat itu akan membina sebuah kilang di Wuhan dengan pengeluaran tahunan sebanyak 100,000 kenderaan elektrik.

Pembuat kereta yang berpangkalan di Guangzhou akan bekerjasama dengan kerajaan tempatan untuk membina pangkalan pengeluaran 733,000 meter persegi di Wuhan, ibukota wilayah Hubei. Kilang baru ini akan merangkumi kilang pembuatan dan powertrain, serta kemudahan R & D.

Xpeng mengatakan syarikat itu “bersedia sepenuhnya untuk memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat untuk kenderaan elektrik pintar” pada saat industri mengalami perubahan yang paling ketara dalam beberapa dekad. Menurut piawaian industri, kilang-kilang biasanya siap dalam masa satu hingga satu setengah tahun selepas pengumuman pentauliahan.  

“Kenderaan elektrik pintar semakin popular di China. Kami mempunyai peta jalan strategik jangka panjang untuk menyokong transformasi industri. Dia Xiaopeng, ketua dan CEO Xpeng, berkata:” Di hab penting seperti Wuhan, pengembangan kapasiti memainkan peranan penting. “

Beliau menambah: “Lokasi strategik Wuhan sebagai pusat pembuatan dan pengedaran automotif akan mengukuhkan lagi rangkaian pengurusan, jualan dan pengedaran rantaian bekalan masa depan kami.” Wuhan adalah salah satu daripada enam pusat pembuatan kereta penumpang utama di tanah besar China.  

Barisan pemasangan pertama XPeng adalah di Zhaoqing, Guangdong, dengan kapasiti 150,000 unit. Pada masa ini, syarikat itu sedang membina kilang milik penuh kedua di Guangzhou dan akan mempunyai barisan 7 hingga 8 model menjelang 2024.

Dua model EVnya, sedan pintar sukan P7 dan SUV kompak pintar G3, popular di kalangan pengguna kelas menengah yang mahir teknologi di China.

Lihat juga:XPeng menerima 500 juta yuan dari Pemerintah Provinsi Guangdong

Walaupun kelembapan bermusim dalam jualan kereta di seluruh industri disebabkan kekurangan cip global dan komplikasi berterusan, syarikat  DihantarQ1 2021,   Terdapat lebih daripada 13,000 kenderaan elektrik, peningkatan tahunan sebanyak 487%. Xpeng menghantar 5,102 unit pada bulan Mac, peningkatan 384% tahun ke tahun dan 130% bulan ke bulan.

Sebagai perbandingan, pesaing Nio menghantar 20.060 kenderaan dalam tiga bulan yang berakhir pada Mac 2021, meningkat 423% dari tahun ke tahun. Pada bulan Mac sahaja, Nio menyampaikan 7,257 kenderaan, menetapkan rekod bulanan baru dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 373%. Data terbaru dari China Passenger Vehicle Association (CPCA) menunjukkan bahawa pada Februari 2021, Tesla, pengeluar kereta elektrik terbesar di China, menjual 18.318 Model 3 dan Model Y yang dihasilkan di Shanghai, meningkat 470% tahun ke tahun.

Dua minggu lalu, Xpeng mengakhiri 8 hari  Cabaran memandu sendiri  Melintasi enam wilayah di China dan merangkumi lebih daripada 3,600 kilometer untuk menguji sistem bantuan pemandu canggih dan juruterbang panduan navigasi.

NGP Xpeng, yang membolehkan pemanduan lebuh raya tanpa bantuan dari titik A ke titik B berdasarkan laluan navigasi yang ditetapkan oleh pemandu, adalah pencabar langsung kepada Tesla’s Navigate on Autopilot (NoA). Pada masa ini, sistem bantuan pemandu canggih xPilot3.0 P7 telah membolehkan ciri ini, dan syarikat itu merancang untuk melancarkan versi terbarunya melalui kemas kini udara pada suku kedua tahun ini.

Syarikat yang disokong oleh Alibaba dan Xiaomi juga merancang untuk melancarkan model pengeluaran ketiga pada suku kedua, dengan penghantaran dijangka pada suku keempat.