Xiaopeng Motors Zhaoqing Smart Electric Vehicle Manufacturing Base Fasa II Projek Pengembangan Menandatangani Perjanjian

Pembuat kenderaan elektrik China Xiaopeng hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Kerajaan Perbandaran Zhaoqing dan Zon Pembangunan Perindustrian berteknologi tinggi Zhaoqing untuk membina projek pengembangan fasa kedua Xiaopeng Zhaoqing Smart Electric Vehicle Manufacturing Base di Wilayah Guangdong.

Setelah selesai fasa kedua projek pengembangan, kapasiti reka bentuk pangkalan Zhaoqing akan meningkat dari 100,000 menjadi 200,000 setiap tahun. Kewangan dan penggunaan tanah akan disokong oleh kerajaan tempatan. Pengembangan ini akan membolehkan Xiaopeng menangkap jangkaan pertumbuhan permintaan pengguna untuk kenderaan elektrik pintarnya.

“Pangkalan Pembuatan EV Pintar Xiaopeng Zhaoqing memulakan pembinaan pada akhir tahun 2017 dan mula beroperasi pada Mei 2020. Kapasiti pengeluaran   kami telah meningkat dari   satu bulan   satu atau dua ratus unit ke puncak tertinggi bulan ini. Lebih daripada 700 unit,” kata Xia Heng, pengasas bersama dan presiden Xiaopeng, pada majlis itu.