Xiaopeng Motors menangguhkan tempahan P5 di empat negara Eropah

Oleh kerana masalah rantaian bekalan, Xiaopeng Motors mengumumkan penangguhan tempahan model kenderaan elektrik P5 di empat negara Eropah kerana pesanan sebelumnya tidak dapat dihantar seperti yang dijadualkan,Fijiphilippines. kgmMelaporkan pada hari Rabu.

Pada bulan Mac tahun ini, Wuchang secara rasmi menawarkan pra-pesanan di empat negara Eropah: Denmark, Belanda, Norway dan Sweden. Xiaopeng Motors juga telah mendirikan “kedai pengalaman” di Sweden, Denmark dan Belanda untuk mempromosikan P7 dan P5 kepada pengguna tempatan, menimbang minat, dan kemudian memutuskan kenderaan elektrik mana yang akan dilancarkan terlebih dahulu di pasar tertentu.

Tetapi hari ini, rancangan tersebut telah berubah kerana masalah rantaian bekalan. Oleh kerana jadual penghantaran P5 di Eropah masih belum jelas, Xiaopeng Motors akan mengalihkan fokusnya kepada P7.

Sebagai tindak balas kepada perkara itu, syarikat itu mengeluarkan kenyataan berikut: “Seperti yang kita semua tahu, masalah rantaian bekalan global telah menjejaskan industri automotif selama berbulan-bulan. Banyak jenama kereta terpaksa menyesuaikan jadual pengeluaran dan penghantaran dan harga untuk mengurangkan cabaran dan ketidakpastian ini. Kami menjangkakan beberapa cabaran ini akan berterusan untuk beberapa waktu. Untuk meminimumkan kesan kepada pelanggan, kami mengambil langkah untuk menggantung pra-pesanan baru untuk P5 di Denmark, Norway, Belanda dan Sweden. “

Xiaopeng Motors juga mengatakan bahawa untuk pelanggan Eropah yang telah memesan P5 terlebih dahulu, mereka dapat beralih ke P7 jika mereka berminat. P7 kini dijual di Norway dan boleh didapati untuk pandu uji di Sweden, Denmark dan Belanda. Penghantaran P7 ke Eropah dijangka bermula pada suku kedua 2023.

Lihat juga:Xiaopeng Motors mengumumkan penghantaran 200,000 unit

Bagi pasaran China, Xiaopeng Motors berkata pengeluaran dan penghantaran semua model, termasuk P5, masih berjalan seperti yang dijadualkan.