Xiaopeng Motors melancarkan kumpulan pertama stesen pengecasan super di sepanjang lebuh raya

Pada hari Isnin, Xiaopeng mengumumkan bahawa 11 stesen pengecasan super pertamanya telah dipasang dan kini beroperasi di sepanjang bahagian Shandong di Lebuhraya Beijing-Shanghai dan bahagian Henan di Lebuhraya Beijing-Hong Kong-Makao.

Stesen pengecasan super akan merangkumi kawasan perkhidmatan Linyi, Zhangqiu, Leling West di sepanjang Lebuhraya Beijing-Shanghai dan kawasan perkhidmatan Xuchang, Hebi, dan Xinyang di sepanjang Lebuhraya Beijing-Hong Kong-Makao.

Syarikat itu juga menjadi pengeluar kereta pertama di China yang melancarkan stesen pengecasan super di sepanjang kawasan perkhidmatan lebuh raya.

Kuasa output cerucuk pengisian di sepanjang kawasan perkhidmatan lebuh raya adalah 180kW. Tumpukan pengisian ini dilengkapi dengan sambungan plug-and-charge, serta ciri kunci eksklusif dan ciri-ciri lain. Kumpulan pertama pemilik kenderaan Xiaopeng Motors yang tidak beroperasi dapat menggunakan cerucuk pengisian eksklusif ini secara percuma. Di masa depan, Stesen Pengecasan Super Xiaopeng akan dilancarkan di sepanjang lebuh raya Beijing-Shanghai, Beijing-Guangzhou, Beijing-Hong Kong-Makao dan lebuh raya lain.

Syarikat itu menambah 61 stesen pengecasan super pada bulan Julai, menjadikan jumlah keseluruhan menjadi 298.

Di antara stesen pengecasan yang dilancarkan pada bulan Julai, 11 bandar utama termasuk Leshan, Qinhuangdao dan Dongguan memasuki stesen pengecasan super Xiaopeng pertama.

Hingga akhir bulan Julai, Xiaopeng telah menyediakan perkhidmatan pengecasan percuma di 1,457 laman web berkualiti tinggi di 202 bandar di seluruh negara. Syarikat itu mengatakan bahawa ia akan mengembangkan sistem pengecasan pantas berkuasa tinggi dengan cepat di seluruh negara, termasuk kawasan lalu lintas yang berat seperti lapangan terbang, pusat membeli-belah, destinasi pelancongan, dan kawasan perkhidmatan lebuh raya.

Pada awal bulan Ogos, Xiaopeng mengumumkan penghantaran bulanan 8.040 kenderaan elektrik pintar pada bulan Julai, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 228% dan kenaikan 22% dari bulan sebelumnya.

Lihat juga:Jumlah penghantaran Xiaopeng pada bulan Julai melebihi 8,000 unit untuk pertama kalinya, dan P7 memecahkan rekod pertumbuhan selama tiga bulan berturut-turut