Xiaopeng Motors melancarkan cerucuk pengisian generasi baru

Pada hari Selasa, kenaikan harga petrol Ron 95 di China mencetuskan perbincangan dalam talian yang meluas, termasukKomen yang disiarkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors He Xiaopeng di WeiboDia mengatakan bahawa bagi pengguna EV, yang paling menjadi perhatian adalah kecekapan dan kemudahan pengecasan kenderaan. Dia juga mengatakan bahawa pada separuh kedua tahun ini, Xiaopeng akan mulai menggunakan generasi baru supercharger, yang 4 kali lebih cepat daripada “supercharger” yang kini dilihat di pasaran, dan hanya memerlukan 12 minit untuk mengecas bateri kereta dari 10% hingga 80%.

Seawal 26 April tahun lalu, Dia Xiaopeng menyatakan bahawa stesen pengecasan super Xiaopeng mempunyai bahagian kendiri yang paling luas di antara pengeluar kereta China, dengan jumlah 169. Xiaopeng mempunyai sejumlah 954 rangkaian pengecasan, meliputi semua perbandaran dan wilayah pentadbiran peringkat wilayah di seluruh negara, di mana Xiaopeng mempunyai 774 stesen pengecasan super.

Awal bulan ini,Xiaopeng mengeluarkan pengecas rumah generasi kedua yang baruPengecas menyokong pelbagai fungsi seperti alat kawalan jauh 4G dan peningkatan automatik OTA. Ia boleh didapati dalam dua versi iaitu 7kW dan 11kW. Pakej perkhidmatan pemasangan versi 7kW berharga 5,000 yuan ($744), manakala pakej perkhidmatan pemasangan versi 11kW berharga 7,000 yuan ($1041), dan juga menyokong pelbagai penyelesaian pemasangan tersuai.

Lihat juga:Eksekutif Huawei dan Xiaopeng menyatakan pandangan mereka mengenai pembangunan kenderaan elektrik

Bukan hanya itu, dari segi keserasian produk, pengecas rumah baru dapat memberi kuasa kepada pengguna lain untuk berkongsi cerucuk pengecas rumah melalui fungsi perkongsian cerucuk peribadi, menyokong semua kenderaan elektrik yang memenuhi antara muka AC standard nasional.

Kenderaan tenaga baru berkembang pesat, menempati bahagian yang semakin tinggi di pasaran kereta penumpang China. Menurut data pengeluaran dan penjualan kenderaan yang dikeluarkan oleh Akademi Teknologi Maklumat dan Komunikasi China, pengeluaran dan penjualan kenderaan tenaga baru masing-masing adalah 312,000 dan 299,000 pada bulan April, meningkat 43,9% dan 44,6% tahun ke tahun, dan kadar penembusan pasaran mencapai 25,3% pada bulan itu.