Xiaopeng Motors melabur dalam Zvision Technologies

Platform pertanyaan perniagaan China Tianyan Check menunjukkan pada hari SelasaBeijing Zvision TechnologiesPada 25 Januari, pendaftaran perubahan telah dikendalikan dengan Pentadbiran Negeri untuk Industri dan Perdagangan, dan Guangzhou Xiaopeng Automobile Investment Consulting Partnership (Limited Partnership) baru ditambahkan. Sebagai tambahan, firma itu mendedahkan bahawa modal berdaftarnya meningkat dari 2.67 juta yuan ($421,665) menjadi 3.07 juta yuan ($484,785).

Ditubuhkan pada bulan November 2017, Zvision Technologies terutama menyediakan produk lidar semua keadaan pepejal berprestasi tinggi, bersepadu berskala kecil, dan dihasilkan secara besar-besaran untuk pasaran pemanduan autonomi, dengan fokus untuk melayani OEM automotif dan syarikat pemanduan autonomi. Pelanggannya termasuk JD DeepRoute, Inceptio Technology, Sany Group dan syarikat lain.

Pada masa ini, arah utama pengeluaran besar-besaran adalah menyediakan penyelesaian lidar keseluruhan untuk kenderaan yang berkaitan dalam pelbagai senario di kawasan tertentu, seperti L3 + ADAS, logistik berkelajuan tinggi, kawasan perlombongan pintar, pelabuhan pintar, taman pintar, bas pintar, Robotaxi, dll.

Pada Januari 2018, syarikat itu menerima pelaburan pusingan malaikat dari Future Capital, PowerCloud Venture Capital, dan Innoangel Fund. Pada bulan April 2019, diumumkan bahawa ia telah menyelesaikan puluhan juta yuan dalam pembiayaan Siri A yang diketuai oleh Cloud Angel Fund. Pada bulan April 2020, ia menerima pembiayaan Siri A + 70 juta yuan (AS $11.06 juta) yang diketuai oleh Fosun RZ Capital dan Green Pine Capital Partners (GPCP).

Lihat juga:Xiao Peng Supercharged Service Reac337 bandar di China

Pada bulan Jun 2021, syarikat menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai ratusan juta yuan, yang diketuai oleh Intel Investment dan Sino-Singapore Venture Capital dalam pusingan B1 dan B2. Januari 2022,Lengkapkan pembiayaan pra-pusingan beratus-ratus juta yuan, yang diketuai oleh Xiaopeng Motors, Bersama SAIC Shangqi Capital, dana automatik dari Dongfeng Motor Corporation dan Bank of Communications dan pemegang saham lama Intel Capital terus melabur.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Xiaopeng Motors ditubuhkan pada tahun 2014 sebagai syarikat pembuatan kereta pintar yang beribu pejabat di Guangzhou. Pada masa ini, Xiaopeng Motors telah mengerahkan lima pusat R&D di seluruh dunia.

Pada 29 November 2021, syarikat ini menubuhkan Guangzhou Xiaopeng Automobile Investment Consulting Partnership (Limited Partnership). Skop perniagaannya merangkumi perkhidmatan perundingan maklumat, pengurusan korporat, dan aktiviti pelaburan dengan dana sendiri.