Xiaopeng menurunkan had pengecasan pantas bateri kepada kapasiti 95%

9 Ogos,Seorang pengguna Weibo menyiarkan mesejDikatakan bahawa ia telah menerima pemberitahuan teks pendek dari Xiaopeng Motors, yang berbunyi: “Untuk memastikan keselamatan pengisian, sebagai tindak balas kepada panduan pihak berkuasa yang relevan, had atas SOC (status pengecasan) kemudahan pengecasan di lokasi adalah 95%. Pengisian telah selesai, sila memandu Tinggalkan tempat letak kereta untuk mengelakkan dikenakan bayaran pekerjaan.”

Dengan kata lain, Xiaopeng Motors secara automatik akan mengakhiri pengecasan dan menyelesaikan pesanan apabila cerucuk pengecasan yang dikendalikan sendiri mencapai 95% dari had keadaan pengecasan kereta. Syarikat itu mengatakan bahawa ia sangat mementingkan pengalaman pengguna, sambil menambah bahawa penyesuaian ini juga bertujuan untuk memastikan keselamatan pengisian yang lebih baik dan mengurangkan potensi bahaya dengan berkesan.

(Source: XPeng Motors)
(Sumber: Xiaopeng Motors)

Pengguna Weibo mendedahkan: “Baru-baru ini, semua cerucuk pengecasan pantas telah menyesuaikan penyelesaian SOC mereka sesuai dengan kehendak jabatan yang berkaitan, dan pengisian akan dihentikan secara automatik apabila status bateri mencapai 95%;

Laporan sebelumnya menunjukkan bahawa apabila kenderaan tenaga baru dicas secara berlebihan, jika sistem pengurusan pengecasan kenderaan tidak terputus secara automatik, ini boleh menyebabkan penghabluran dalaman bateri, pecahan pemisah elektrod positif dan negatif, dan menyebabkan bateri kuasa litar pintas dan terbakar.

Oleh itu,China Southern Power Grid dan State Grid Corporation of China berturut-turut mengeluarkan pengumumanDikatakan bahawa keadaan pengecasan atas harus dibatasi untuk mengelakkan kemalangan keselamatan. Pada bulan Disember 2020, perkhidmatan EV State Grid (Beijing) mengeluarkan notis yang menyatakan bahawa untuk mengurangkan risiko pembakaran spontan bateri kuasa setelah menggunakan kemudahan pengecasan, kemudahan pengecasan DC harus ditingkatkan dan diselesaikan secara automatik apabila kuasa bateri baru mencapai 95%.

Lihat juga:Li Automobile menafikan bahawa punca kebakaran kereta Chengdu, Li Yi mempunyai kecacatan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat banyak insiden pembakaran spontan kenderaan tenaga baru di stesen pengisian. Pada bulan Jun tahun ini, Kementerian Pengurusan Kecemasan China mengeluarkan data mengenai kemalangan kebakaran kenderaan tenaga baru pada suku pertama 2022, menunjukkan bahawa terdapat 640 kemalangan, meningkat 32% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Ini telah menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan pengisian kenderaan tenaga baru. Menurut maklumat yang dikeluarkan oleh Xiaopeng Motors bahawa had pengisian disesuaikan menjadi 95%, kebijakan yang relevan mungkin diperkenalkan di masa depan untuk meningkatkan lagi keperluan keselamatan untuk peralatan pengecasan pantas DC.