Xiaopeng mengeluarkan bahagian dalaman model SUV G9

Pada 10 Ogos, syarikat kenderaan tenaga baru China Xiaopeng mengumumkanFoto dalaman rasmi G9, model SUV sederhana dan besar. Kereta baru ini menggunakan gaya dalaman baru, dilengkapi dengan tiga skrin dan cip 8155 terbina dalam. Ia sudah menerima pra-pesanan dan akan dilancarkan secara rasmi pada bulan September, dengan penghantaran bermula pada suku keempat tahun ini.

G9 (Sumber gambar: Xiaopeng Motors)

Roda kemudi yang digunakan oleh model G9 Xiaopeng adalah reka bentuk bawah rata dwi-bercakap, dan tiga skrin di dalam kereta saling berkaitan. Papan pemuka LCD penuh menggunakan reka bentuk tertanam, dan skrin kawalan pusat 14.96 inci dan skrin juruterbang 14.96 inci menggunakan reka bentuk dua skrin. Ia dapat merealisasikan fungsi kunci kawasan empat nada, yang boleh digunakan tanpa sambungan rangkaian.

(Sumber: Xiaopeng Motors)

Dari segi konfigurasi, Xiaopeng G9 dilengkapi dengan dua panel pengecasan tanpa wayar, pemegang cawan dan pembesar suara Dana. Ia menggunakan teknologi bunyi panorama Dolby Atmos untuk menyampaikan pengalaman 5D pemandangan penuh. Terdapat 28 pembesar suara di seluruh kereta, dan penguat kuasa mencapai 2,250 watt. Baris kedua tempat duduk dilengkapi dengan sokongan kaki, fungsi pemanasan dan urutan, dan sandaran penyesuaian elektrik.

Dari segi pemanduan autonomi, model baru ini dilengkapi dengan sistem pemanduan berbantu pintar XPILOT yang dikembangkan secara bebas oleh Xiaopeng, dilengkapi dengan dual lidar dan dual Orin chip. Di samping itu, kereta mengintegrasikan konsep 5D ke dalam kokpit pintar untuk merealisasikan panggilan dan hubungan fungsi pintar pelbagai deria di dalam kereta dalam pelbagai senario penggunaan.

(Sumber: Xiaopeng Motors)

Xiaopeng Motors mengatakan bahawa G9nya akan menjadi kereta domestik pertama yang dihasilkan secara besar-besaran berdasarkan platform SiC voltan tinggi 800V, dengan jangka hayat bateri maksimum 702km. Pengecasan selama lima minit menjadikan hayat bateri kereta mencapai 200 kilometer. Sistem pengecasan voltan tinggi 800V akan memasuki pengeluaran besar-besaran pada tahun ini, dengan kuasa maksimum 480kW dan arus maksimum 670a.

G9 juga merupakan model antarabangsa pertama Xiaopeng Motors, yang dirancang sesuai dengan standard keselamatan lima bintang C-NCAP dan E-NCAP. Ia menggunakan seni bina elektronik X-EEA 3.0 generasi baru untuk membina semula seni bina perkakasan, perisian dan komunikasi. Ini akan membawa lompatan besar dalam tahap kecerdasan kenderaan.

Lihat juga:Xiaopeng melengkapkan talian pengecasan sejauh 3,150 kilometer di China Barat Laut