Xiaopeng melancarkan sedan P5 baru “mengubah permainan” untuk pasaran China, merancang untuk melancarkan model Eropah

Pengeluar kenderaan elektrik (EV) China, Xiaopeng secara rasmi melancarkan model terbarunya, sedan rumah pintar P5, pada malam Rabu. Pada mulanya hanya boleh dipesan di China, penghantaran dijangka pada akhir Oktober, dan pekerja syarikat berkata mereka merancang untuk membangunkan versi lain untuk pasaran Eropah pada tahun depan.

Oleh   Xiaopeng dengan berani melabel “pengubah permainan”Sedan P5  Teknologi pengesanan cahaya dan jarak (lidar) bersepadu, yang boleh digunakan untuk menjalankan pelbagai fungsi pemanduan autonomi. Kereta ini adalah salah satu model harga yang paling kompetitif menggunakan teknologi canggih ini, dengan kos antara 157,900 yuan dan 223,900 yuan ($24,500 hingga $34,800).

Dalam julat harga ini, Xiaopeng menargetkan kawasan pasaran yang secara tradisinya dikuasai oleh kenderaan bertenaga petrol. Industri kenderaan elektrik China semakin kompetitif dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana banyak pendatang baru, termasuk syarikat teknologi terkenal Baidu dan Xiaomi, melihat pangkalan pengguna kenderaan tenaga baru yang semakin meningkat di negara ini.

Ketika ditanya oleh Pandaily  Komen oleh pengawal selia China minggu ini“Bagi kami, saya rasa kami mempunyai rancangan yang dapat dilaksanakan dan kami membina dua kilang lain,” kata Brian Gu, presiden dan naib ketua Xiaopeng Motors, merujuk kepada projek pembinaan syarikat di bandar Guangzhou dan Wuhan di China. “Tetapi dalam jangka panjang, jika kita memerlukan kapasiti tambahan-dan kita mungkin perlu memikirkannya dalam satu atau dua tahun-kita sebenarnya mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan penyatuan atau penggabungan sebagai alat untuk mendapatkan lebih banyak kapasiti,” lanjut Gu.

Gu juga mengatakan bahawa walaupun Xiaopeng tidak menyangka sasaran pengeluarannya akan diterimaKekurangan cip global yang berterusan, syarikat itu juga mempunyai rancangan luar jangka untuk menangani keadaan yang semakin buruk.

Lihat juga:Xiaopeng menghantar 7,214 kenderaan elektrik pintar pada bulan Ogos, dan dijangka akan menghantar 15,000 kenderaan pada bulan Q4

Ditubuhkan pada tahun 2014 oleh sekumpulan usahawan automotif dan teknologi, termasuk nama syarikat dan bekas eksekutif Alibaba He Xiaopeng, Xiaopeng Motors adalah salah satu pembuat kenderaan tenaga baru terkemuka di China. Dengan permodalan pasaran semasa kira-kira $32 bilion, syarikat itu berjayaPenyenaraian awam yang lengkap di NYSEOgos lalu.