Xiaopeng melancarkan kuda robot pintar pertama di dunia yang dapat ditunggang oleh manusia

Nampaknya elemen fiksyen sains sedikit demi sedikit menjadi kenyataan. Pengxing Intelligent Co., Ltd., anak syarikat Xiaopeng Motors,Melancarkan kuda robot pintar pertama di duniaPada hari Selasa.

Menurut Xiaopeng, kuda itu berdasarkan reka bentuk seni bina robot berkaki empat. Reka bentuknya menampilkan sistem badan dan sendi yang inovatif yang dapat mensimulasikan pergerakan semula jadi dengan lebih baik daripada haiwan robot sebelumnya.

Kuda robot juga boleh dilengkapi dengan sistem pemanduan pintar kelas kenderaan yang mengandungi lidar dan kamera luaran. Sistem ini membolehkan haiwan robotik “merasakan” persekitaran mereka, memetakan jalan, mengelakkan halangan, dan bergerak dan mengikuti objek dengan sendirinya.

Di samping itu, kuda robot ini juga dilengkapi dengan sejumlah fungsi interaksi AI, yang semuanya menyokong interaksi suara dan sentuhan, dan bahkan dapat memaparkan ekspresi wajah yang sesuai.

Lihat juga:Foto SUV bersaiz sederhana Xiaopeng Motors baru bocor, mendedahkan sistem lidar dan penggantungan udara

Pada pandangan pertama, robot mungkin kelihatan seperti sesuatu dalam filem sains fiksyen, tetapi sebenarnya makhluk ini lebih sesuai sebagai mainan kanak-kanak daripada yang lain.

Walaupun kuda robotik dapat ditunggang, syarikat itu mengesyorkan bahawa ia hanya dapat ditunggang oleh Childen. Syarikat itu tidak memberikan maklumat lebih lanjut mengenai usia atau berat penunggang.

Melihat lebih jauh, pada masa ini, tidak jarang kereta yang dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi “maju” mengalami kemalangan di jalan raya, apalagi sistem pemanduan pintar “kelas kenderaan”. Ini juga mengehadkan senario penggunaan produk kepada hanya beberapa senario yang boleh diterima.

Dengan kuda robot Xiaopeng kini menyertaiXiaomi CyberdogDi kebun binatang robot, nampaknya dengan perkembangan teknologi dan bahan AI, era robot servis mungkin tidak jauh.