Xiaopeng dan Jidu akan menggunakan bateri pisau pendek Svolt

Yang Hongxin, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Changzhou Battery Company SVOLT, memberikan perincian perkembangan perniagaan terbaru syarikat itu kepada media pada 1 September. Eksekutif itu mendedahkanJenama seperti Extreme dan Xiaopeng akan menggunakan bateri pisau pendek Svolt dalam produk mereka.

Dari segi kapasiti pengeluaran, pangkalan Svolt di Changzhou, sebuah bandar di Wilayah Jiangsu di timur China, akan mencapai 60GWh, dan empat kilang domestik telah dimasukkan ke dalam pengeluaran tahun ini. Dari segi rantaian bekalan, Yang mendedahkan bahawa bijih litium dan garam litium kini merupakan bahan yang paling jarang. Banyak bijih dibeli oleh syarikat Jepun dan Korea Selatan, jadi China mesti mempercepat permintaan domestik. Menurut penilaian Yang, bekalan bijih litium akan tetap sangat ketat dalam lima tahun akan datang.

SVOLT's short blade battery
Bateri pisau pendek SVOLT (Kredit gambar: SVOLT)

Swater, yang ditubuhkan pada tahun 2018, telah memperoleh pijakan yang kuat di pasaran bateri kuasa domestik. Menurut data dari China Automotive Battery Innovation Alliance, Swater menduduki tempat keenam dalam kedudukan syarikat bateri kuasa domestik yang dipasang dari Januari hingga Julai tahun ini.

Sebelum 28 Ogos, Yang meramalkan pada Persidangan Kenderaan Tenaga Baru Dunia ke-4 (WNEVC) bahawa pasaran bateri bebas kobalt akan menyumbang lebih dari 70% susun atur produk bateri litium pada masa akan datang. Swart melancarkan bateri bebas kobalt pertama yang dihasilkan secara besar-besaran di dunia, yang akan dilancarkan secara besar-besaran pada ORA Flashcat Great Wall Motors dan model lain. SVOLT juga mengatakan akan melancarkan bateri bebas kobalt berlapis generasi kedua pada tahun 2023. Kos anggaran hampir dengan bateri besi fosfat lithium, dan jangka hayatnya dapat mencapai 800 kilometer.

Dari segi susun atur lithium iron fosfat, bateri bilah pendek lithium iron fosfat L600 yang dihasilkan secara besar-besaran memenuhi julat permintaan 50,100 kWh dan dapat digunakan di pasar penyimpanan tenaga dan tenaga ringan. Yang mengatakan bahawa pada tahun 2023, Honeycomb Energy akan melancarkan bateri bilah pendek besi lithium baru dengan ketumpatan tenaga 195Wh/kg dan jangka hayat bateri 700 kilometer.

Lihat juga:SVOLT dan CATL mencapai penyelesaian dalam kes persaingan tidak adil

Sistem pemantauan bateri SVOLT Cloud yang dikembangkan dan dilancarkan oleh SVOLT telah dihubungkan ke lebih dari 370,000 kenderaan pemantauan, dengan lebih dari 59 miliar data analisis kumulatif, kadar ketepatan lebih dari 96%, dan peringatan awal yang dapat diramalkan.