Xiaomi sasar jadi pengeluar telefon pintar terkemuka China dalam tempoh tiga tahun

Lei Jun, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi gergasi teknologi ChinaPada hari Selasa, dia menyiarkan catatan di akaun Weibo rasminya mengenai pertemuan penting pertama syarikat itu sejak akhir percutian Festival Musim Bunga tahunan China.

Mulai hari Selasa, Xiaomi secara rasmi mula menubuhkan kumpulan kerja strategik kelas atas. Lei Jun menulis bahawa didorong oleh tujuan “menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia dalam tiga tahun”, produk dan pengalaman pengguna Xiaomi harus ditanda aras sepenuhnya terhadap iPhone. Di samping itu, Xiaomi bertujuan untuk memenangi bahagian terbesar pasaran telefon pintar mewah domestik China dalam masa tiga tahun.

Pada persidangan Xiaomi 12 pada 28 Disember tahun lalu, Cao Jun mengatakan bahawa syarikat yang berpangkalan di Beijing itu secara rasmi akan menanda aras Apple dan akhirnya merancang untuk mengatasinya selangkah demi selangkah.

Menurut data yang disediakan oleh Xiaomi, prestasi jualan telefon pintar Xiaomi 12 nampaknya menjanjikan. Penghantaran Xiaomi 12 dan 12 Pro pada bulan pertama melebihi gabungan telefon pintar lain yang dilengkapi dengan cip Snapdragon 8. Pada bulan Januari, Xiaomi 12 Pro mendapat pesanan terbanyak untuk telefon pintar Android dengan harga lebih dari 4,000 yuan ($629) di JD.com dan Tmall, platform e-dagang terkemuka di China.

Pada pertemuan baru-baru ini, juga diperjelaskan bahawa arah kelas atas adalah satu-satunya cara untuk pertumbuhan Xiaomi, dan syarikat itu akan melaksanakan rancangan pelaburan R&D 100 bilion yuan dalam lima tahun ke depan.

“Usaha Xiaomi di pasar kelas atas telah berlangsung selama dua tahun, dengan beberapa kejayaan dan kemunduran. Pada masa ini, pada tahap baru, kami akan mematuhi strategi’lebih cepat dan lebih stabil’, dan kami juga akan memperdalam’telefon pintar’ Strategi teras x AIoT adalah untuk mewujudkan ekologi pintar,” kata Lei Jun.

Lihat juga:Manu Kumar Jain, Pengarah Urusan Xiaomi India, Meninggalkan

Pada bulan November tahun lalu, setelah saluran penjualan luar talian syarikat melebihi 10,000, rakan Xiaomi Lu William mencadangkan matlamat baru untuk membina 30,000 kedai lagi dalam dua hingga tiga tahun. Lu berkata apabila perkara itu selesai, Xiaomi pasti akan menjual lebih banyak telefon pintar daripada OPPO, Vivo dan Honor di China. Xiaomi meramalkan bahawa 30,000 Mijia akan menjual lebih banyak daripada 200,000 kedai yang dikendalikan oleh pesaing utamanya.