Xiaomi merancang untuk menghasilkan telefon pintar di Argentina

Menurut akhbar ArgentinaPagina 12Pada hari Ahad, jenama telefon pintar China Xiaomi akan membuka kedai di Argentina dan akan menubuhkan pangkalan pengeluaran di wilayah Tierra del Fuego di selatan negara itu, dengan jumlah pelaburan berjuta-juta dolar.

Rencana tersebut diungkapkan oleh seorang pejabat pemerintah Argentina yang mengunjungi China bersama Presiden Argentina Alberto Fernandez. Kenyataan rasmi boleh dikeluarkan dalam 60 hari, tetapi keputusan Xiaomi untuk membangunkan kilang di Tierra del Fuego “telah ditentukan,” tambah orang itu.

Menurut laporan itu, telefon pintar Xiaomi dijangka dibuat oleh syarikat Argentina tempatan Etercor-Solnik, yang mempunyai kilang di Tierra del Fuego dan mempunyai peralatan industri yang diperlukan untuk membuat elektronik moden. Syarikat Argentina, yang kini mempunyai 400 pekerja, juga akan menyediakan perkhidmatan selepas jualan untuk produk Xiaomi. Syarikat terkemuka termasuk Bose, Nokia dan Apple juga pelanggannya.

Pada tahun lalu, Xiaomi telah berkembang dengan ketara di pasaran Amerika Latin. Menurut data yang dikeluarkan oleh syarikat penyelidikan pasaran Canalys, pada suku ketiga 2021, Xiaomi telah menjadi jenama telefon pintar ketiga terbesar di Amerika Latin, dengan pangsa pasar 11% dan kadar pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 19%.

Lihat juga:Canalys: Xiaomi menduduki tempat pertama di pasaran telefon pintar India pada tahun 2021

Pada tengah hari pada 6 Februari, ketika Presiden China Xi Jinping bertemu dengan Presiden Argentina Alberto Fernandez yang datang ke China untuk menghadiri upacara pembukaan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang sedang berlangsung, dia menunjukkan bahawa China bersedia untuk berkongsi peluang pembangunan dengan Afghanistan, memperluas eksport, dan meningkatkan industri. Kedua-dua pihak dapat bersama-sama membangun “Belt and Road”, yang merupakan strategi pembangunan infrastruktur global yang dipromosikan oleh pemerintah China. Kedua-dua negara dapat memanfaatkan sepenuhnya kelebihan pelengkap mereka untuk mempromosikan projek-projek besar yang ada seperti tenaga air dan kereta api, mempererat kerjasama dalam perdagangan, pertanian, tenaga dan perlombongan, infrastruktur, pelaburan dan pembiayaan, dan bersama-sama memerangi wabak tersebut.

Semasa pertemuan pada 6 Februari, Presiden Fernandez juga mengalu-alukan syarikat China untuk terus memasuki pasaran domestik Argentina dan melabur dalam industri Argentina.