Xiaomi mengumumkan pengambilan pemandu profesional untuk kemampuan L4

Xiaomi, salah satu syarikat teknologi Internet terbesar di China, telah mula mengupah pakar dalam bidang pemanduan autonomi, 500 juruteknik pertama, untuk mengembangkan kemampuan memandu sendiri untuk kenderaan kelas L4nya, kata pengasas syarikat itu, Lei Jun pada hari Rabu. Beliau juga menyatakan sokongan untuk penubuhan pejabat pelbagai lokasi di seluruh negara.

Sejak Xiaomi secara rasmi mengumumkan kemasukannya ke dalam perniagaan kenderaan elektrik pintar pada 20 Mac, Xiaomi Motors telah menganjurkan sejumlah aktiviti pengambilan pekerja. Pada bulan Jun tahun ini, Xiaomi mengumumkan beberapa jawatan pekerjaan yang berkaitan dengan industri automotif. Setakat ini, Xiaomi telah berusaha untuk mengupah profesional dalam bidang seperti platform data dan infrastruktur kenderaan, yang semuanya berkaitan dengan pemanduan autonomi.

Syarikat Internet yang memasuki pasaran automotif pada dasarnya telah memilih pemanduan autonomi sebagai kekuatan terbaik mereka. Baru-baru ini, Huawei dan ARCFOX bekerjasama untuk mengembangkan ARCFOX αS, dilengkapi dengan penyelesaian pemanduan autonomi penuh kelas atas Huawei ADS. Beberapa tahun yang lalu pada tahun 2015, Baidu yang menubuhkan IDG dalam usaha untuk muncul dalam industri automotif. Hingga kini, jarak tempuh ujian pemanduan autonomi L4 telah melebihi 10 juta kilometer.

Xiaomi tidak mengambil inisiatif dalam industri pemanduan autonomi, tetapi memilih untuk melabur dalam permulaan pemanduan autonomi dan merekrut pakar dalam bidang ini.

Pada 30 Mac, Xiaomi mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa dewan pengarah syarikat telah secara rasmi meluluskan penubuhan perniagaan kenderaan elektrik pintar dan merancang untuk menubuhkan anak syarikat milik penuh untuk bertanggungjawab dalam perniagaan kenderaan elektrik pintarnya. Pelaburan awal adalah 10 bilion yen, sementara pelaburan dalam 10 tahun akan datang dijangka sekitar 10 bilion dolar AS. Lei Jun juga akan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif perniagaan kenderaan elektrik pintar.

Pada 3 Jun, Xiaomi mengambil bahagian dalam pelaburan pusingan D bernilai AS $190 juta di Zongmu Technology; Pada 8 Jun, Xiaomi melabur bersama Hillhouse Capital dan Meituan untuk menyediakan Hesai Technology dengan pembiayaan Siri D bernilai AS $300 juta. Kedua-dua syarikat adalah pembekal besar dalam pemanduan autonomi.

Menurut Auto-Time, Xiaomi Motors telah mengesahkan untuk menetap di Hefei, China Timur. Menurut sumber bebas seperti Anhui High-tech Investment, pemerintah daerah di Provinsi Anhui berhubungan dengan Xiaomi untuk memperkenalkan Xiaomi ke Hefei.

Lihat juga:Xiaomi mengupah lebih banyak orang untuk memandu sendiri; Program bakat baharu diumumkan tidak lama lagi

Kali ini, Lei Jun sendiri mengumumkan keputusan syarikat untuk memasuki perniagaan pembuatan kenderaan melalui beberapa saluran media sosial, yang menunjukkan bahawa Xiaomi membuat pelaburan besar dalam pembuatan kenderaan.