Xiaomi mengesahkan bahawa ia akan membelanjakan $10 bilion untuk membina kenderaan elektrik autonomi

Pembuat telefon pintar Cina Xiaomi secara rasmi mengumumkan bahawa ia akan mula menghasilkan kereta elektrik, dan syarikat itu berusaha untuk mempelbagaikan di luar telefon pintar dan elektronik pengguna.

Menurut kenyataan yang dikemukakan kepada Bursa Saham Hong Kong pada hari Selasa, Xiaomi “akan menubuhkan anak syarikat milik penuh untuk mengendalikan perniagaan kenderaan elektrik pintar.”

Xiaomi berkata Lei Jun, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif unit bebas.

Pembuat telefon pintar dan perkakas rumah yang berpangkalan di Beijing berkata projek itu pada mulanya melabur 10 bilion yuan ($1.5 bilion), sambil menambah bahawa jumlah pelaburan dalam tempoh 10 tahun akan datang akan mencapai $10 bilion.

Xiaomi berharap dapat menyediakan kenderaan elektrik pintar berkualiti supaya semua orang di dunia dapat menikmati kehidupan pintar kapan saja, di mana sahaja,” tambah kenyataan itu.

Lei Jun berkongsi gambar kenyataan itu dan berkata beliau akan berkongsi lebih banyak maklumat pada sidang akhbar pada malam Selasa.

Laporan kemasukan Xiaomi ke dalam industri kenderaan elektrik telah beredar sejak sebulan lalu. Minggu lalu, Reuters melaporkan bahawa Xiaomi merancang untuk menggunakan kilang Great Wall Motors untuk membina kereta elektrik mereka sendiri, yang akan disasarkan kepada pasaran massa dan “sejajar dengan kedudukannya yang lebih luas untuk elektronik.”

Laporan awal oleh media China 36kr berkata kedudukan jenama projek itu mungkin sama dengan XPeng yang berpangkalan di Guangzhou, yang mensasarkan pembeli Cina muda di pasaran pertengahan hingga tinggi.

Lihat juga:Xiaomi untuk memulakan pengeluaran kereta elektrik di Great Wall Motor Plant

Walau bagaimanapun, syarikat baru Xiaomi tidak mengejutkan ramai orang. Ia mengikuti jejak langkah gergasi teknologi seperti Baidu, Alibaba, Tencent dan Huawei untuk memasuki pasaran automotif terbesar di dunia, tanah besar China. Pemula tempatan, termasuk Nio, Sipen dan Li Automobile, telah bersaing dengan Tesla di arena yang penuh sesak.

Syarikat itu telah mengemukakan senarai permohonan paten sejak 2015 yang merangkumi kawalan pelayaran, navigasi, pemanduan dibantu dan teknologi berorientasikan kereta yang lain. Sistem pembantu maya Xiaoai telah dilaksanakan melalui serangkaian kerjasama strategik, termasuk model edisi khas crossover Mercedes-Benz Motors dan FAW Group Bestune T77.