Xiaomi menduduki tempat pertama dalam penghantaran telefon pintar Q2 di India

Pada 21 Julai, syarikat penyelidikan pasaranCanalys mengumumkan jumlah penghantaran telefon pintar India pada suku kedua tahun ini.

Pada suku kedua, India menghantar 36.4 juta telefon pintar, turun 5% dari suku pertama. Q2 Pusingan baru wabak pneumonia mahkota baru muncul, tetapi pasaran menghadapi ribut lebih baik daripada Q2 tahun lalu, dengan penghantaran meningkat 12% dari tahun ke tahun.

(Kredit gambar: Canalys)

Terdapat empat syarikat China dalam lima penghantaran teratas. Xiaomi mengekalkan kedudukan utamanya di pasaran India, dengan 7 juta unit dihantar pada Q2; Samsung menduduki tempat kedua dengan 6.7 juta penghantaran; Realme menduduki tempat ketiga (6.1 juta unit); Vivo dan OPPO masing-masing menduduki tempat keempat dan kelima dengan enam juta unit dan 5.5 juta unit.

Redmi India, anak syarikat Xiaomi, secara rasmi mengumumkan pada 20 Julai bahawa jumlah penghantaran telefon pintar di India mencapai 200 juta unit, mencapai tonggak baru. Xiaomi juga berkata, ia melancarkan 15 telefon pintar 5G di pasaran India sepanjang tahun lalu, meletakkan asas untuk promosi 5G lebih meluas di negara itu.

Lihat juga:Xiaomi menyusun semula pasukan pengurusan India

Lebih dari sebulan yang lalu, bahagian Xiaomi India menyelesaikan satu pusingan penyesuaian organisasi. Xie Weixiong, mantan pengurus besar Xiaomi Indonesia, berperanan sebagai pengurus besar syarikat, sementara Manu Kumar Jaan, yang sebelumnya bertanggung jawab, beralih ke peranan global dan bertujuan untuk strategi antarabangsa sebagai naib presiden kumpulan.

Xiaomi India menamakan Ketua Pegawai Operasi Muralikrishnan B sebagai presiden barunya. Presiden baru akan bertanggungjawab untuk operasi harian, perkhidmatan, urusan awam dan projek strategik. Pelantikan itu akan berkuat kuasa pada 1 Ogos 2022.