Xiaomi memenangi tempat teratas dalam penjualan telefon bimbit global pada bulan Jun, bahagian pasaran melebihi 17%

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh firma penyelidikan pasaran Counterpoint Research pada hari Khamis malam, pada bulan Jun 2021, pangsa pasar telefon bimbit global Xiaomi meningkat kepada 17.1%, mengatasi Samsung (15.7%) dan Apple (14.3%) untuk menduduki tempat pertama di dunia.

Laporan itu menunjukkan bahawa penjualan telefon bimbit Xiaomi meningkat 26% pada bulan Jun-jenama yang paling cepat berkembang pada masa itu. Laporan itu juga membuat penilaian bahawa Xiaomi menjadi syarikat telefon bimbit teratas di dunia pada bulan Jun. Syarikat itu nampaknya merebut peluang dari penurunan Huawei di luar negara dan penurunan Samsung di Eropah dan India.

Menurut laporan yang dibuat oleh Strategy Analytics pada 3 Ogos, penghantaran telefon bimbit Xiaomi 2021Q2 adalah 12.7 juta unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 67.1%, dan pangsa pasar 25.3%, menduduki tempat pertama. Ini adalah kali pertama Xiaomi melepasi Samsung dan Apple dalam pangsa pasar Eropah, dan ini juga pertama kalinya jenama telefon pintar China mencapai puncak di Eropah.

Lihat juga:Kilang pintar Xiaomi Fasa II dijangka menghasilkan 10 juta telefon bimbit mewah setiap tahun

Pada bulan Julai 2021, kedudukan pangsa pasar telefon pintar global suku kedua yang dikeluarkan oleh Canalys menunjukkan bahawa Xiaomi menduduki tempat kedua dengan pangsa pasar global 17%, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 83%. Ini adalah pertama kalinya Xiaomi mengatasi Apple dalam jumlah penjualan sejak penubuhannya.

Pada masa ini, Xiaomi berkembang pesat di pasaran luar negara. Data menunjukkan bahawa pada tahun 2021Q2, penjualan global Xiaomi mencapai 53.1 juta kenderaan. Antaranya, penjualannya di pasaran luar negara adalah 39.7 juta kenderaan, menyumbang 75%.

Xiaomi akan mengadakan ucapan tahunan CEO Lei Jun dan persidangan pelancaran produk baru pada 10 Ogos, di mana Xiaomi MIX 4 akan dilancarkan secara rasmi. Produk baru kemungkinan akan mendorong prestasi Xiaomi di pasaran global.

Mi MIX 4 dijangka menjadi telefon kamera bawah skrin pertama yang dihasilkan secara besar-besaran, dilengkapi dengan cip Qualcomm Snapdragon 888 Plus, kamera 150 megapiksel dan bateri 5000mAh.