Xiaomi melancarkan TV Kebakaran F2 di Eropah, bermula pada 339 euro

Xiaomi melancarkan F2 Fire TV pada hari SelasaIa hanya akan tersedia di Eropah dan akan dijual dengan harga 399 euro ke atas.

Siri TV ini mempunyai teknologi HDR10 dan HLG selain mempunyai resolusi 4K Ultra HD, kadar penyegaran 60Hz, pampasan gerakan dan liputan gamut warna lebar 92% DCI-P3. Ia tidak membawa Dolby Vision, tetapi mempunyai DTS-HD dan Virtual: X.

Siri F2 ditawarkan dalam tiga saiz skrin iaitu 43 inci, 50 inci dan 55 inci. Ia dilengkapi dengan WLAN ac, Bluetooth 5.0, dua port USB, dan empat port HDMI selain Alexa, Apple AirPlay, dan Miracast.

Dari segi prestasi, TV ini menggunakan pemproses MediaTek MT9020 quad-core A55 dan penyimpanan 2GB + 16GB.

Lihat juga:Xiaomi dapat paten cermin mata AR

Siri ini juga dilengkapi dengan Amazon Fire TV, sehingga penonton dapat menonton aplikasi streaming seperti Netflix, Amazon Gold Video dan Disney+. Ini adalah TV pertama Xiaomi dengan Amazon Fire TV. Xiaomi menjual TV Android di seluruh dunia, dan kerjasama dengan Amazon mungkin merupakan langkah pertama untuk mengubah sistem operasinya.

Wang Quanxin, Pengurus Besar Produk dan Teknologi Antarabangsa Xiaomi, berkata: “Saya sangat gembira dapat bekerjasama dengan Amazon untuk bekerjasama dengan Fire TV untuk memberikan pengalaman hiburan rumah berkualiti tinggi kepada pengguna. Ini adalah TV pintar pertama Xiaomi yang dilengkapi dengan Fire TV dan memberikan pengalaman kandungan berkualiti tinggi dan Alexa Pembantu pintar memberikan pengalaman TV pintar yang komprehensif.”