Xiaomi melabur dalam syarikat peralatan penyimpanan tenaga Aits

Aits New Energy Co, Ltd, sebuah syarikat teknologi tenaga baru yang berpangkalan di Shanghai, mengubah pendaftaran rasminya dengan Pentadbiran China untuk Industri dan Perdagangan pada hari Isnin, menunjukkanPemegang saham baru Xiaomi afiliasi Haiantanmu Venture Capital Co., Ltd.

Aits ditubuhkan pada bulan Jun 2021. Skop perniagaan merangkumi pembuatan peralatan tenaga baru, penjualan peralatan tenaga baru, penjualan produk haba solar, dan penjualan peralatan berkaitan ladang angin.

Terutama yang terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan, pembuatan dan penjualan alat pengurusan termal bebas, pasaran aplikasi utama adalah pengurusan termal peralatan penyimpanan tenaga dan pengurusan termal bateri automotif.

Lihat juga:Bahagian produk Xiaomi dan Redmi bergabung menjadi bahagian telefon pintar

Bukan hanya itu, Xiaomi juga telah melabur dalam sekitar 35 syarikat rantaian industri automotif.Menurut statistik yang tidak lengkap, ia terutama merangkumi kenderaan lengkap, rantaian bekalan hulu dan hilir, perjalanan, aftermarket automotif dan bidang lain.

Shanghai Kuaibu New Energy Technology Co., Ltd. (KBVIP) mengendalikan pendaftaran perubahan dengan Pentadbiran untuk Industri dan Perdagangan pada 28 Mei. Ia menambah beberapa pemegang saham baru, termasuk sekutu Xiaomi, Hanxing Venture Capital Limited. Pada 13 Mei, Henan Finlater New Energy Technology Co., Ltd., pembekal bahan bateri lithium-ion, mengendalikan pendaftaran perubahan dengan Pentadbiran untuk Industri dan Perdagangan. Pemegang saham barunya termasuk Beijing Xiaomi Smart Manufacturing Equity Investment Fund Partnership (Limited Partnership) dan Hubei Xiaomi Yangtze River Industrial Fund Partnership (Limited Partnership). Sebagai tambahan, Weilong New Energy, unicorn dalam industri bateri litium, mengubah maklumat perindustrian dan komersialnya pada 24 Mac. Pemegang saham baru termasuk Hubei Xiaomi Changjiang Industrial Investment Fund Management Co., Ltd. (Limited Partnership).