Xia Yiping, pengasas bersama Mobike, disahkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Kenderaan Elektrik Baidu-Geely yang baru

Enjin carian Cina dan syarikat kecerdasan buatan Baidu mengesahkan bahawa Xia Yiping, pengasas bersama Mobike, akan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kereta elektrik yang baru ditubuhkan, yang beroperasi bersama dengan Geely.

Tuan. Xia Yiping adalah graduan kehormat dan alumni cemerlang Sekolah Sains Komputer dan Kejuruteraan Elektronik di University of Essex. Sebelumnya berkhidmat sebagai ketua Bahagian Persatuan Kereta Pintar Asia Pasifik Fiat Chrysler, pengasas bersama dan CTO Mobike. Baidu berkata dalam satu kenyataan kepada Pandaily bahawa beliau telah memberikan sumbangan penting kepada transformasi struktur pengangkutan dan perjalanan bandar, mempunyai pengalaman pengurusan yang kaya dalam bidang kereta pintar dan pengangkutan, dan berani mengambil dan menghadapi cabaran.

Baidu berkata bahawa kami mengalu-alukan Encik Xia Yiping untuk menyertai Syarikat Kenderaan Elektrik Baru Baidu dan menantikan sumbangannya kepada Baidu dan industri automotif.

Pada awal Januari, Baidu mengumumkan perkongsian strategik dengan Zhejiang Geely Holding Group yang bertujuan untuk mengeluarkan kenderaan elektrik. Sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk menubuhkan sebuah syarikat kenderaan elektrik pintar, Baidu akan menyediakan perisian on-board, sementara Geely akan menyediakan keupayaan kejuruteraannya, dan kereta penumpang baru akan dihasilkan di kilang Geely.

Ketua Pegawai Eksekutif Baidu, Robin Li berkata pada panggilan pendapatan suku keempat syarikat itu pada hari Khamis bahawa matlamat syarikat itu adalah untuk melancarkan sebuah kereta elektrik baru dalam tempoh tiga tahun.

Selepas beberapa pertemuan dengan bekas eksekutif Baidu, Ren Xuyang dan Li Yanhong, Xia Wei bersetuju untuk memegang jawatan itu, katanya dalam satu temu bualTaman Geek.

“Dalam peralihan dari diesel ke elektrik, saya percaya pusingan seterusnya persaingan dalam industri automotif adalah untuk menghasilkan kereta pintar yang benar-benar saling berkaitan,” kata Xia. Selepas memikirkannya seketika, saya percaya ini adalah minat saya dan hasrat asal.

Ivey sentiasa mahu mencapai satu perkara, mendemokrasikan teknologi mewah, dan mempromosikannya kepada semua pengguna melalui pasaran yang lebih besar. Saya harap pengguna dapat menerima dan menyesuaikan diri dengan penggunaan harian, kata Xia.

Konsep kereta elektrik bukanlah sesuatu yang baru, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, EV telah benar-benar mencapai tahap penggunaan massa, dan sangat penting bagi lebih banyak orang untuk menggunakan dan menikmati kereta elektrik. Begitu juga dengan autopilot. Beliau berkata langkah seterusnya adalah untuk menjadikan kereta memandu sendiri L4 menjadi realiti dan mempromosikannya kepada beratus-ratus ribu pengguna rumah. Beliau menambah bahawa ini akan menjadi misi syarikat kereta elektrik baru dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Ia akan menjadi sangat menarik jika saya berjaya membuat kereta tanpa pemandu dengan harga yang agak rendah yang kebanyakan orang mampu dan menikmatinya.

Ketua Pegawai Eksekutif yang masuk sebelum ini bekerja di Fiat Chrysler Asia Pacific dan Ford, bertanggungjawab untuk melokalkan dan melaksanakan sistem komunikasi dan hiburan dalam kenderaan syarikat, SYNC, di China.

Pada tahun 2015, Encik Xia mengasaskan Mobike dan berkhidmat sebagai ketua pegawai teknologi syarikat. Dalam tempoh ini, perniagaan Mobike berkembang ke 19 negara di seluruh dunia. Mobike akhirnya diambil alih oleh gergasi penghantaran makanan China Meituan dengan harga 2.7 bilion pound pada tahun 2018, setelah pasaran perkongsian basikal China berada dalam keadaan menurun.

Xia Wei juga menegaskan bahawa Baidu dan Geely mempunyai cara berfikir yang sama dalam pembangunan produk, dan beliau berharap kerjasama ini akan menjadi model bagi industri.

Baidu adalah syarikat perisian sumber terbuka dan Geely adalah syarikat perkakasan sumber terbuka, itulah sebabnya kedua-dua syarikat boleh berkumpul, katanya. Pada masa lalu, syarikat Internet dan pengeluar kereta tradisional mempunyai perbezaan kognitif yang signifikan dari segi kecekapan operasi dan proses pengurusan, dan sukar untuk mengintegrasikan antara satu sama lain.

Dengan Baidu dan Geely, saya harap kami dapat menunjukkan bahawa melalui kerjasama strategik dengan syarikat kereta, adalah mungkin untuk berjaya menggunakan teknologi dan kemahiran terbaik kedua-dua pihak untuk mencipta produk yang baik. Beliau menambah: “Pada masa yang sama, saya ingin menunjukkan bahawa adalah mungkin untuk menghasilkan dan memasarkan keupayaan perisian syarikat teknologi.”

Pangkalan casis EV sumber terbuka Geelys, yang dikenali sebagai Sustainable Experience Architecture (SEA), adalah platform 18 bilion yuan (2.7 bilion yuan) yang bergantung pada penggunaan aluminium untuk menjadikan kenderaan lebih ringan, serta sistem stereng depan untuk pemanduan yang stabil.

Pendapatan suku keempat fiskal 2020 Baidu melebihi jangkaan, dengan pendapatan bukan pemasaran meningkat 52% tahun ke tahun, termasuk perniagaan awan dan memandu sendiri.

Lihat juga:Bolehkah kerjasama Baidu dan Geelys mencabar dominasi Tesla di China?

Pada awal Februari, Baidu dilaporkan merekrut pasukan untuk syarikat EV yang baru ditubuhkan, merekrut pengarah, timbalan pengarah dan pengurus kanan di Jiangsu, Zhejiang dan Shanghai untuk kedudukan pemasaran dan perhubungan awam.

Model generasi akan datang dijangka dijual di bawah jenama baru dan dilengkapi dengan infrastruktur sambungan Internet lengkap Baidu, termasuk platform memandu sendiri Apollo, platform bantuan suara DuerOS dan Peta Baidu.