Wuxi Lead dan Volkswagen mencapai perjanjian peralatan bateri litium 20GWh

Wuxi Lingdong Intelligent Equipment Co., Ltd. (Lingdong), pengeluar peralatan tenaga baru, mengeluarkan pengumuman pada hari Selasa yang menyatakan:Telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan VolkswagenMenyediakan penyelesaian untuk peralatan bateri lithium 20 GWh, merangkumi lebih daripada 65% bahagian.

Untuk mempercepat peralihan tenaga kenderaan, Volkswagen mengumumkan pelaburan 30 bilion euro untuk membina 6 kilang bateri besar di Eropah. LEAD akan menyediakan perkhidmatan peralatan bateri lithium 20GWh ke kilang Salzgitte Volkswagen, Jerman, termasuk penggelek depan, penaik kepingan tiang, barisan pemasangan pertengahan, suntikan cecair, penaik sel bateri, peralatan pencetakan dan pakej umum bersepadu penuh. Syarikat ini juga akan menjadi pembekal utama Volkswagen 240GWh Gigafactory menjelang 2030.

Selain Volkswagen, LEAD sebelumnya telah mencapai perjanjian dengan beberapa pengeluar bateri Eropah seperti Northvolt dan ACC. Pasukan tempatan LEAD di Eropah kini mempunyai lebih daripada 100 pekerja, dan lebih daripada 1,100 jurutera telah menyediakan perkhidmatan tetap jangka panjang kepada pelanggan luar negara. Syarikat ini telah menubuhkan sistem rantaian bekalan tempatan Eropah yang matang.

Lihat juga:Huawei menjalin kerjasama automotif dengan Chery dan JAC

Ditubuhkan pada tahun 2002, LEAD telah menjadi pengeluar peralatan tenaga baru terkemuka di dunia, dengan fokus pada bateri lithium-ion dan fotovoltaik. Sebagai pengeluar peralatan LIB terkemuka di dunia, LEAD telah mencapai kesepakatan dengan syarikat bateri terkenal seperti Panasonic, Sony, Samsung SDI, LG Chemical, CATL, dan BYD. Syarikat ini mempunyai sistem pelaksanaan pembuatan yang dibangunkan sendiri (MES), yang dapat menyediakan penyelesaian turnkey penuh untuk pembuatan LIB.

Pada 10 Jun, LEAD menandatangani perjanjian kerjasama dengan Baofeng Yuneng, anak syarikat Baofeng Energy, untuk menyediakannya dengan penyelesaian keseluruhan untuk kabel bateri lithium 20GWh dan pek modul. Pada fasa pertama kerjasama, LEAD akan menyediakan penyelesaian turnkey talian penuh 20GWh, dan peralatan barisan pengeluaran akan merangkumi keseluruhan bahagian proses dari lapisan ke pek modul. Di samping itu, kedua-dua pihak juga akan menjalin kerjasama yang lebih mendalam di kilang bateri simpanan tenaga 200GWh berikutnya.