World Artificial Intelligence Conference mengumumkan anugerah merangkumi teknologi keras dan meta-alam semesta

1 September 2022Persidangan Kecerdasan Buatan Dunia (WAIC)Mengumumkan anugerah tertinggi di ShanghaiSuper AI Leader (SAIL).

Selama lima tahun kebelakangan ini, Sale mempunyai 137 finalis dan 23 pemenang. Tahun ini, Sail merangkumi kawasan popular seperti meta-alam semesta, cip pintar, dan model besar AI, dan banyak lagi. Lebih daripada 800 projek bersaing untuk anugerah ini, dan hanya 5 “Sail Awards” dan 6 “Sail Star” dianugerahkan.

Projek pemenang anugerah tahun ini merangkumi bidang seperti cip, teknologi umum, realiti maya dan penjagaan kesihatan pintar. Sebagai contoh, model pra-latihan persepsi penuh OPT-skala besar pertama di dunia “Zidong Taichu” yang dikembangkan oleh Institut Automasi Akademi Sains China, cip GPU generik AI kalkulus besar BR100 yang dikembangkan oleh Biren Technology, dan pasukan Universiti Tsinghua membincangkan dinamika subselular 3D dalam pemerhatian vivo Kertas dll.

Sailstar dianugerahkan “Sistem Anti-Penipuan Bersama Persepsi dan Tindak Balas Risiko Pintar” yang dikembangkan secara bebas oleh Ant Group, platform reka bentuk ubat bantuan AI Huawei Cloud, dan cip Journey ™ 5 dari Horizon Robot.

Saban tahun, Sail dianggap sebagai tren dan penanda aras baru dalam bidang AI. Sebelum dilancarkan hari ini, jawatankuasa penganjur SAIL memilih 30 teratas daripada lebih 800 penyertaan dari universiti, institusi penyelidikan dan syarikat terkemuka di seluruh dunia. Projek yang dicalonkan menunjukkan kekuatan teknikal integrasi mendalam teknologi AI generasi baru dan bidang industri.

Lihat juga:Baidu Robin Li: Tahap komersial pemanduan autonomi seterusnya adalah L4, bukan L3

Tahun ini, tema WAIC adalah “Smart Connected, Infinite Multiverse”. Teknologi teras meta-alam semesta seperti kelahiran maya, kembar digital, dan pengkomputeran ruang menyokong evolusi persidangan dari AI itu sendiri kepada tafsiran utama meta-alam semesta yang dikuasai AI.