Westwell melancarkan Q-Truck, kenderaan komersial tanpa pemandu pertukaran bateri pintar pertama di dunia

Sewell mengadakan sidang media di Shanghai pada 15 Januari untuk mengumumkan pengeluaran besar-besaranKenderaan komersial tanpa pemandu yang menukar bateri pintar pertama di dunia-Q-Truck.

Westway ditubuhkan secara rasmi pada 2016 dan beribu pejabat di Shanghai. Pada tahun 2018, syarikat itu secara bebas mengembangkan jenama pemanduan autonomi Qomolo, mengeluarkan trak berat elektrik tulen tanpa pemandu pertama di dunia Q-Truck, dan memulakan pengeluaran besar-besaran pada tahun 2020.

Westerwell mempamerkan trak Q di World Conference on Artificial Intelligence pada bulan Julai 2021. Trak Q mempunyai muatan 80 tan dan jarak bateri 200 kilometer. Bahagian depan hanya akan dilengkapi dengan sistem pengkomputeran, penginderaan, penyejukan dan bateri. Selain itu, Q-Truck juga dilengkapi dengan kamera AI, lidar, radar gelombang milimeter dan sistem penerima GPS berketepatan tinggi.

Pada masa ini, pasukan Q-TRUK dibentuk di Thailand, UAE dan Xinjiang, China. Pada bulan November 2021, Westwell melancarkan Qomolo One, platform mudah alih tugas berat tanpa pemandu pelbagai guna. Qomolo mempunyai badan modular di mana setiap modul boleh dipecah dan disusun semula. Pada sidang media itu, Qomolo One, yang dilancarkan dalam bentuk trak logistik tanpa pemandu, disusun semula menjadi bas tanpa pemandu.

Lihat juga:Pony.ai dan FAW Nanjing menjalin kerjasama strategik untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi L4

Pada tahun 2022, Westwell akan memulakan perkhidmatan pertukaran kuasa tanpa pemandu di empat negara, dan pada masa akan datang, siri Qomolo akan menggunakan bateri tenaga baru. Di China, Westwell menghadapi banyak pesaing seperti Pony.ai, Tage IDriver dan Inceptio Technology.