WeRide mengumumkan pemerolehan permulaan trak automatik MoonX.ai

Permulaan memandu WeRide pada hari Selasa mengumumkan pemerolehan permulaan trak automatik MoonX.ai.

Dr. Qingxiong Yang, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Moonx.ai, akan berkhidmat sebagai naib presiden WeRide dan presiden Institut Penyelidikan WeRide, membawa lebih daripada 50 jurutera berpengalaman dari Moonx.ai, kata satu kenyataan.

Yang, yang mendapat gelar doktor, lulus dari University of Illinois di Urbana-Champaign (UIUC) pada tahun 2010 dalam bidang kejuruteraan elektrik dan komputer dan akan bertanggungjawab untuk inovasi produk pemanduan autonomi Weride sambil mengawasi institut penyelidikan syarikat. WeRide juga mengumumkan bahawa cawangan Shenzhennya akan dibuka di bawah kepimpinan Dr Yang.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif MoonX.AI Dr. Yang Qingxiong memenangi Anugerah Kepimpinan Cemerlang Industri dari Asia Pacific Signal atas sumbangannya dalam bidang pemanduan autonomi. (Kredit gambar: WeRide)

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif MoonX.AI Dr. Yang Qingxiong memenangi Anugerah Kepimpinan Cemerlang Industri dari Asia Pacific Signal atas sumbangannya dalam bidang pemanduan autonomi. (Kredit gambar: WeRide)

“Kami dengan senang hati menyambut MoonX.AI ke dalam keluarga WeRide. Dr. Yang dan pasukannya yang berjaya mempunyai kepakaran teknikal kelas pertama dan pengetahuan operasi untuk aplikasi komersial teknologi tanpa pemandu,” kata Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Weride.

Ditubuhkan pada tahun 2018, Moon X.ai mengendalikan armada lebih daripada 20 kenderaan dan trak penumpang memandu sendiri yang bertujuan untuk mengubah industri pengangkutan dengan teknologi memandu sendiri.

Syarikat ini telah menyelesaikan ujian jalan terbuka dan operasi percubaan di Shenzhen, Xiamen, Quanzhou dan tempat-tempat lain, dan telah menyelesaikan lebih dari 300,000 kilometer ujian bebas.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi China WeRide memperoleh lebih daripada $600 juta dalam 5 bulan

MoonX.AI telah menjalin kerjasama strategik dengan syarikat terkemuka dalam beberapa industri, termasuk syarikat logistik besar Xiamen Public Transport Group dan rangkaian buah China Pagada.

Dr. Yang lebih menekankan sumbangan Weride kepada industri pemanduan autonomi L4. “Saya berharap dapat membawa pengalaman industri saya dan berkomitmen untuk mencapai kejayaan lebih lanjut dan aplikasi yang lebih luas dalam teknologi pemanduan autonomi sepenuhnya,” katanya.