Weibo untuk melancarkan aplikasi komuniti berasaskan minat “Planet”

Platform Weibo terkemuka ChinaWeibo untuk melancarkan aplikasi komuniti interaktif berasaskan minat baru yang disebut “Planet”Ini adalah semakan dan peningkatan aplikasi sebelumnya, Planet Video, lapor Tech Planet pada hari Isnin.

Planet akan menjadi platform media sosial yang membolehkan pengguna Weibo mengikuti selebriti dan mencari komuniti yang mempunyai minat bersama. Saat ini, aplikasi Planet memiliki jutaan komunitas yang meliputi lokal, gaya hidup, 2D, kecantikan, kampus, makanan, dan banyak lagi. Pengguna boleh meluncur untuk beralih antara komuniti, dan ia juga dilengkapi dengan sistem pesanan bebas Weibo. Di samping itu, dilaporkan bahawa pelbagai bintang Weibo akan menyertai platform baru.

Secara keseluruhan, Planet adalah produk komuniti berasaskan minat berdasarkan Weibo yang memperluas pemandangan bintang dan persekitaran komuniti laman media sosial yang popular.

Awal bulan ini, Weibo mengeluarkan laporan kewangan suku pertama yang menunjukkan bahawa pada akhir tempoh tersebut, pengguna aktif bulanan platform mencapai 582 juta, peningkatan bersih 51 juta tahun ke tahun, dan pengguna aktif harian mencapai 252 juta, peningkatan bersih 22 juta tahun ke tahun.

Lihat juga:Laman media sosial China Weibo mula menunjukkan lokasi IP pengguna

Peningkatan dari komuniti berasaskan video asal Planet ke komuniti interaktif berasaskan minat yang lebih luas menunjukkan bahawa Weibo ingin membina produk seterusnya di sekitar sistemnya. Berdasarkan kedudukan dan lalu lintasnya dalam platform hiburan dalam talian, Planet New Products diharapkan dapat memberikan pendapatan dan pertumbuhan pengguna yang berkelanjutan untuk Weibo. Penganalisis industri percaya bahawa perubahan ini selaras dengan strategi syarikat untuk memberi tumpuan kepada peningkatan kecekapan, mengembangkan skala pengguna, dan meningkatkan aktiviti pengguna.