WeChat untuk menyediakan perkhidmatan penyimpanan awan berbayar untuk mesej sembang

China Daily mempunyaiLaporanWeChat, platform pesanan segera yang dikendalikan oleh Tencent, merancang untuk menyediakan perkhidmatan penyimpanan awan berbayar untuk maklumat sembangnya, yang bermaksud bahawa rekod perbualan WeChat dapat disandarkan dan dipulihkan di awan.

Perniagaan ini mungkin mengikuti model pembayaran tahunan, sekitar 180 yuan ($27.9) setahun untuk pengguna Apple dan 130 yuan setahun untuk pengguna Android. Tidak jelas berapa banyak data yang dapat disimpan dengan bayaran tersebut. Sumber itu mengatakan bahawa projek itu masih dalam peringkat akhir, sementara itu perinciannya masih belum dapat disahkan.

Mesej WeChat kini hanya dapat disalin ke peranti lain dan disandarkan di komputer. Jika peranti hilang, anda tidak boleh memulihkan data tanpa sandaran.

Laporan kewangan Tencent Q2 2021 menunjukkan bahawa pada akhir bulan Jun, WeChat mempunyai 1.25 bilion pengguna aktif bulanan di seluruh dunia. Pakar industri mengatakan bahawa perkhidmatan baru ini akan menarik banyak pengguna untuk membayarnya. Tetapi bagaimana memastikan privasi data dan kualiti perkhidmatan pengguna adalah isu utama.

Lihat juga:WeChat menyambung semula pendaftaran pengguna baru

Sebilangan besar alat komunikasi jarang menyimpan sejarah sembang percuma di awan untuk masa yang lama. Sebagai contoh, pengguna DingTalk, perisian komunikasi yang biasa digunakan dalam tetapan kerja, dapat memperoleh sejarah sembang dalam 360 hari terakhir dengan menyegarkan halaman sembang. Walau bagaimanapun, mesej yang melebihi 360 hari akan dipadam secara automatik. Sama seperti WeChat, aplikasi media sosial baru Soul menyimpan sejarah sembang secara tempatan dan tidak menyokong eksport dan muat turun data.