WeChat mengemas kini peraturan untuk mata wang maya dan koleksi digital

Perisian rangkaian sosial TencentWeChat mengemas kini peraturan operasi akaun rasmiIsnin di platform. Peraturan ini kini berkaitan dengan mata wang maya dan koleksi digital.

Menurut peraturan, jika akun WeChat resmi melibatkan penerbitan, perdagangan atau pembiayaan mata uang maya, seperti menyediakan portal transaksi, panduan dan saluran pengedaran, maka akun tersebut akan diminta untuk diperbaiki dalam batas waktu. Jika tidak, akaun akan menghadapi beberapa sekatan fungsi atau digantung secara kekal.

Bentuk khusus termasuk: transaksi dan perniagaan penebusan antara mata wang maya dan mata wang sebenar atau antara mata wang maya itu sendiri; Perkhidmatan perantara maklumat dan harga untuk transaksi mata wang maya; Pembiayaan penerbitan token dan perdagangan derivatif mata wang maya.

Perlu diingat bahawa “Peraturan” menambahkan kalimat baru, yaitu, “Jika akun resmi menyediakan layanan atau konten yang berkaitan dengan transaksi sekunder koleksi digital, itu juga akan ditangani sesuai dengan peraturan.”

Tencent menjawab bahawa kemas kini ini didasarkan pada undang-undang dan peraturan yang relevan, untuk mencegah risiko aksi publisiti dalam transaksi mata wang maya, dan selanjutnya menargetkan tingkah laku penjualan koleksi digital sekunder melalui akaun rasmi dan program mini di platform.

Baru-baru ini, beberapa akaun WeChat rasmi telah dilarang kerana peraturan baru. Akaun WeChat rasmi yang disebut “tiket teh digital nftea” disekat dengan alasan bahawa “akaun rasmi menerima aduan daripada pengguna, dan setelah ditinjau oleh platform, didapati bahawa ia melibatkan aktiviti perniagaan yang berkaitan dengan transaksi mata wang maya atau transaksi sekunder koleksi digital.”

Ini bukan kali pertama WeChat mengatur aktiviti pengumpulan digital. Pada 30 Mac, platform ini melarang beberapa akaun yang terlibat dalam transaksi koleksi digital. Oleh kerana konsep pengumpulan digital telah menjadi topik topikal, selain daripada syarikat gergasi Internet, platform kecil dan sederhana sentiasa berusaha untuk mempromosikan trek baru ini. Pengumpulan digital tidak hanya membawa inovasi, tetapi juga jejak kekacauan.

Lihat juga:Tencent WeChat mula menindak transaksi koleksi digital