Wang Fengying meletak jawatan sebagai pengurus besar Great Wall Motors

Pada 24 Julai, Great Wall Motors mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Lembaga pengarah menerima peletakan jawatan bertulis daripada pengurus besar Cik Wang Fengying. Menurut laporan, Wang telah mengundurkan diri kerana penyesuaian pekerjaan dan akan terus terlibat dalam pekerjaan yang berkaitan dengan pengurusan strategik untuk syarikat itu. Di samping itu, lembaga pengarah telah bersetuju untuk menggantikan Encik Wang dengan Mu Feng sebagai pengurus besar yang baru.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Wang Fengying dilahirkan pada tahun 1970 dan bergabung dengan Great Wall Motors pada tahun 1991, yang bertanggungjawab untuk pengurusan pemasaran. Wang lulus dari Universiti Kewangan dan Ekonomi Tianjin pada tahun 1999 dengan ijazah sarjana dalam bidang ekonomi. Sejak Jun 2001, dia telah berkhidmat sebagai pengarah eksekutif Great Wall Motors. Beliau telah menjadi pengurus besar sejak November 2002. Menurut pengumuman Great Wall Motors sebelumnya, Wang telah mengundurkan diri dari jawatan pengarah eksekutif dan naib ketua Great Wall Motors pada awal tahun ini.

Pada awal perniagaan, Wang Fengying, sebagai pengurus penjualan, mengubah model penjualan “sistem konsainan” yang biasa digunakan pada masa itu menjadi “sistem pengedaran.” Di bawah sistem konsainan, ejen menjual barang secara kredit untuk membantu pengeluar menjual dan hanya mendapat komisen. Di bawah sistem pengedaran, peniaga membeli barang dan menjualnya dengan harga mereka sendiri. Inovasi ini telah mendorong semangat penjualan peniaga dan mendorong syarikat ke landasan pembangunan yang pantas.

Setelah itu, Wang mengusulkan untuk mendirikan sebuah kedai francais untuk menyediakan pemilik trak pikap dengan perkhidmatan yang serupa dengan pengguna kereta, yang menjadi landasan untuk transformasi perniagaan SUVnya selanjutnya.

Lihat juga:Great Wall Motor Tank 300 SUV dilancarkan di Arab Saudi

Pengumuman itu menunjukkan bahawa pengurus besar baru Mu Feng kini bertanggungjawab terutamanya untuk pengurusan keseluruhan syarikat. Mu bergabung dengan Great Wall Motors pada tahun 2007 dan bertugas sebagai ketua R&D, strategi komoditi dan perniagaan kenderaan Great Wall Motors. Beliau juga menguruskan jabatan penyelidikan dan pembangunan teknologi.

Sebagai wakil khas jenama kenderaan bebas China, Great Wall Motors telah mencapai kegemilangan era kenderaan bahan bakar dengan model SUVnya dalam beberapa tahun terakhir. Menghadapi landasan baru tenaga dan kecerdasan baru, Great Wall Motors juga telah memulakan transformasinya. Menubuhkan jenama elektrik tulen Ora, jenama mewah WEY, dan jenama tenaga baru Saloon. Data menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun ini, Great Wall Motors menjual 63,600 kenderaan tenaga baru.