Vivo pamer empat prototaip 6G

Pada 27 Julai, Institut Penyelidikan Komunikasi syarikat teknologi China vivo mengumumkanKertas putih 6G ketiga “Perkhidmatan 6G, Keupayaan dan Teknologi Membolehkan”. Laporan ini meneroka kerangka 6G dan teknologi yang memungkinkan yang dipercayai oleh pakar vivo akan membentuk kehidupan orang di luar 2030. Pada masa sama, vivo turut mempamerkan empat prototaip teknologi 6G serta status terkini.

Kertas putih 6G terbaru Vivo dibina berdasarkan dua karya awal yang dikeluarkan pada tahun 2020, termasuk “Digital Life 2030+”, yang memberikan pandangan mengenai banyak aplikasi digital 6G yang berpotensi dalam dekad yang akan datang, dan” Visi, Keperluan dan Cabaran 6G”, yang menggariskan visi Vivo untuk 6G yang akan menyatukan dunia digital dan fizikal.

Kertas putih mencadangkan bahawa 6G akan menyediakan komunikasi super, maklumat dan perkhidmatan pengkomputeran yang disatukan, dan menjadi pangkalan untuk dunia fizikal dan digital yang saling berkaitan dan bersatu. Rakesh Tamrakar, pakar standard Vivo 5G dan 6G, berkata: “6G akan membolehkan kita membawa sambungan generasi seterusnya ke dalam setiap aspek kehidupan orang. Ia akan mengintegrasikan lebih banyak teknologi akses, merangkumi ruang fizikal yang lebih besar, dan memberikan keupayaan teras yang lebih baik untuk menyokong lebih banyak perkhidmatan”.

Di samping itu, vivo membuka makmal komunikasi mudah alih untuk kali pertama. Jiang Dajie, pengarah pasukan pra-penyelidikan komunikasi Institut Penyelidikan Komunikasi vivo, menunjukkan empat prototaip termasuk monitor dengan penginderaan komunikasi fusion, alat pengukuran jarak sasaran dan kelajuan dengan penginderaan komunikasi fusion, alat komunikasi penggunaan kuasa yang sangat rendah berdasarkan backscattering, dan komunikasi AI.

Prototaip komunikasi AI (sumber gambar: vivo)

Di antara mereka, komunikasi dan gabungan persepsi adalah teknologi penting yang membolehkan sistem 6G menyediakan perkhidmatan maklumat asas. Dua prototaip komunikasi dan persepsi bersepadu yang ditunjukkan oleh vivo kali ini dapat digunakan dalam bidang pengangkutan pintar, pemantauan drone, rumah pintar, dan perawatan kesihatan di masa depan. Di samping itu, prototaip komunikasi kuasa yang sangat rendah boleh digunakan dalam bidang seperti pengesanan logistik, inventori kargo, rumah pintar, rangkaian sensor, dan pemantauan alam sekitar. Prototaip komunikasi AI dapat meningkatkan fleksibiliti sistem dan mengurangkan kos operasi dan penyelenggaraan.

Lihat juga:Vivo lancar laporan kelestarian pertama

Institut Penyelidikan Komunikasi Vivo, yang ditubuhkan pada tahun 2016, memberi tumpuan kepada penyelidikan dan standardisasi teknologi 5G. Setakat ini, Institut sudah mengemukakan lebih 8,000 cadangan 5G kepada Program Perkongsian Generasi Ketiga (3GPP) yang membawa kepada kelulusan 15 ciri teknikal dan tiga projek teknikal.