Vivo OriginOS menerima sijil lima bintang pertama CTTL untuk perlindungan maklumat peribadi

OriginOS, sistem operasi terminal pintar generasi baru yang dilancarkan oleh pengeluar telefon pintar China Vivo,Keupayaan perlindungan maklumat peribadi memenangi sijil lima bintangDalam sistem operasi terminal pintar mudah alihnya. Ini adalah sijil pertama yang dikeluarkan oleh China Telecom Technology Laboratory (CTTL) untuk terminal mudah alih.

Dengan peningkatan populariti dan aplikasi terminal pintar, ramai pengguna menghadapi isu privasi dan keselamatan sambil mendapatkan lebih banyak produk dan perkhidmatan. Terminal pintar biasanya menyediakan pengguna dengan ciri yang dipanggil “fungsi sensitif.” Sekiranya sistem operasi tidak mempunyai kawalan ke atas fungsi sensitif, risiko maklumat peribadi pengguna dibocorkan lebih tinggi. Nampaknya terlalu biasa bagi aplikasi untuk melanggar hak pengguna hari ini, yang menyakiti pengalaman pengguna dan meletakkan mereka berisiko.

Untuk tujuan ini, dan untuk bekerjasama dengan rancangan penilaian kemampuan perlindungan maklumat peribadi sistem operasi terminal pintar mudah alih, CTTL melakukan ujian komprehensif dan penilaian keseluruhan pada pemasangan OriginOS 1.0 pada Y53S (versi T2) vivo. Ujian ini termasuk beberapa peringkat, terutamanya keupayaan sistem ujian untuk melindungi maklumat peribadi, dan keupayaan sistem ujian untuk mengawal dan menguruskan kebenaran aplikasi pihak ketiga. Akhirnya, ujian juga mengesahkan keupayaan perlindungan maklumat peribadi aplikasi pratetap sistem dalaman terminal pintar. Sebanyak lebih daripada 500 item telah diuji. Akibatnya, OriginOS vivo lulus semua ujian dan dianugerahkan sijil lima bintang, tahap tertinggi yang mungkin.

Lihat juga:China akan memperkenalkan undang-undang baru untuk mengatur “keakraban data besar” syarikat Internet

Kerajaan China telah melindungi maklumat peribadi melalui beberapa dasar baru-baru ini. 20 Ogos,Undang-undang Perlindungan Maklumat Peribadi diluluskanIa dijadualkan berkuatkuasa pada 1 November 2021. Undang-undang menetapkan bahawa maklumat peribadi tidak boleh dikumpulkan secara berlebihan, dan tidak ada bentuk manipulasi harga produk atau perkhidmatan pelancongan yang serupa berdasarkan permintaan atau identiti pelanggan. Di samping itu, ia juga akan menyeragamkan pemprosesan maklumat peribadi sensitif seperti maklumat wajah, dan memperbaiki sistem pengendalian aduan dan laporan perlindungan maklumat peribadi.