VIPKid lancar kursus dwibahasa’warisan budaya tidak ketara’

Platform pendidikan bahasa Inggeris kanak-kanak dalam talian VIPKid merancang untuk melancarkan kursus dwibahasa’warisan budaya tidak ketara’ dalam masa terdekat. Kursus ini akan meliputi lapan topik yang berkaitan dengan warisan budaya, menggabungkan budaya Cina, adat istiadat tempatan dan kemahiran bahasa Inggeris setiap hari.

Pendekatan novel ini akan menyediakan kursus literasi dwibahasa baru yang disesuaikan untuk kanak-kanak berumur 7-10 tahun. Sebagai persediaan untuk kursus ini, pasukan VIPKid mengambil masa hampir satu tahun untuk menyelesaikan fotografi langsung di seluruh China, memberi para pelajar gambaran mengenai lapan aspek warisan budaya yang tidak ketara.

Di antara 8 kelas tersebut adalah pemotongan kertas Yuxian, lukisan blok kayu Tahun Baru Foshan, mosaik batu berwarna, peleburan raja, karya jahitan silang Miao, porselin Ru, solek opera Peking, dan kain bercetak biru Nantong. Pasukan VIPKID akan komited untuk mengajar pelajar budaya dan kemahiran warisan budaya yang tidak ketara, mengintegrasikan perbendaharaan kata dan frasa bahasa Inggeris pada lebih dari 100 topik yang berkaitan, dan pengetahuan yang berkaitan seperti dua puluh empat istilah suria di China.

Kursus ini terdiri daripada 24 pelajaran rakaman peribadi selama 20 minit, setiap topik terdiri daripada tiga pelajaran dan kraf yang berkaitan. Ia menawarkan pelbagai kandungan termasuk animasi, tafsiran video, kuiz interaktif, rakaman di belakang tabir dan ciri-ciri lain. Kelas kraf adalah satu lagi titik jualan untuk menarik minat kanak-kanak.

Di samping itu, kursus ini dilengkapi dengan buku bergambar dwibahasa “Warisan Budaya Tidak Ketara di Hujung Jari Kanak-kanak” yang direka oleh pasukan VIPKid. Syarikat itu mendakwa bahawa lebih daripada 80 butiran interaktif buku ini membolehkan kanak-kanak merasakan budaya Cina dan mengumpulkan kenangan pendidikan tanpa meninggalkan rumah.

Satu kenyataan dari VIPKid menyatakan, “Setiap kanak-kanak adalah pewaris dan penyokong budaya tradisional Cina yang sangat baik. Diharapkan melalui kursus dwibahasa warisan budaya tidak ketara VIPKid, lebih banyak kanak-kanak dapat menemui keindahan China dan meningkatkan keyakinan budaya. Pada masa yang sama, ini juga VIPKid Ini adalah satu lagi usaha untuk mempromosikan pertukaran budaya antarabangsa melalui’menceritakan kisah-kisah Cina dengan baik dan membuat suara Cina’.”

Baru-baru ini, Pejabat Umum Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan Pejabat Umum Majlis Negeri mengeluarkan perintah yang bertajuk “Pendapat mengenai Pengukuhan Lebih Lanjut Perlindungan Warisan Budaya Tidak Berwujud.” Dalam dokumen itu, pihak berkuasa percaya bahawa warisan budaya tidak ketara merupakan bahagian penting dalam budaya tradisional Cina. Menjelang tahun 2035, mereka akan berusaha untuk melindungi warisan budaya yang tidak ketara secara komprehensif dan berkesan, meningkatkan daya hidup warisan dengan ketara, dan memperdalam perlindungan warisan di hati masyarakat.

Lihat juga:VIPKid akan berhenti menawarkan program tutorial di luar negara untuk pelajar di China

Baru-baru ini, institusi pendidikan swasta utama di seluruh negara mencari transformasi. Pada bulan April tahun ini, Zuoye Gang menubuhkan jenama bebas yang disebut “Kelas Literasi Rusa”, yang menggabungkan tema seperti kaligrafi dan seni rupa, dan menjadikan produk pendidikan berkualiti yang tidak ada kaitan dengan peperiksaan masuk sebagai titik permulaan baru. Pada bulan Jun, First Leap, jenama pendidikan Tal, menambahkan drama Inggeris, kefasihan, pendidikan estetika, kaligrafi, teka-teki, catur dan kursus lain ke dalam kursus, dan tidak lagi hanya mengajar anak-anak bahasa Inggeris.