TuSimple permulaan memandu sendiri bersetuju dengan peraturan A.S

Permulaan memandu sendiri TuSimple telah mencapai kesepakatan dengan pihak berkuasa AS untuk menangani masalah keselamatan di sekitar perniagaan trak memandu sendiri dan hubungannya dengan China,BloombergMelaporkan pada hari Rabu.

Syarikat itu mengatakan bahawa perjanjian itu, yang merangkumi pemberian tahap pengawasan kepada pemerintah A.S., berkaitan dengan teknologi di sebalik operasi trak memandu sendiri Tusimple. Langkah-langkah itu termasuk menyekat beberapa maklumat dari bahagian China syarikat itu, termasuk kod sumber dan algoritma untuk operasi trak automatiknya, kata Jim Mullen, ketua pegawai pentadbiran dan undang-undang, dalam wawancara.

Permulaan akan melantik pegawai keselamatan dan pengarah keselamatan baru, yang akan menubuhkan “Majlis Keselamatan Kerajaan”   , bermesyuarat secara berkala dan melapor kepada Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat, yang merupakan sebahagian daripada Jabatan Perbendaharaan.

Terdahulu, Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS) bimbang bahawa operasi Tusimple di China dan Amerika Syarikat dan hubungannya dengan Sun Dream, salah satu pemegang saham utama, boleh menjejaskan keselamatan negara AS. Sun Dream adalah anak syarikat syarikat media sosial China Sina dan dikendalikan oleh Pengerusi Sina Zhao Xianlong.

Lihat juga:TuSimple, NVIDIA mengembangkan pengawal domain untuk mengembangkan trak autonomi

Charles Chao dan Ketua Pegawai Kewangan Sina Bonnie Zhang, yang kini merupakan pengarah TuSimple, akan mengundurkan diri setelah tempoh mereka berakhir akhir tahun ini. Di samping itu, Sun Dream bersetuju untuk tidak mencalonkan pengarah lain atau meningkatkan kepentingannya dalam Tusimple.