TuringQ menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri Pra-A, yang diketuai oleh Legendary Capital

Pada hari Rabu, TuringQ, pemaju cip kuantum optik China dan komputer kuantum optik, mengumumkanPusingan pembiayaan Pra-A bernilai ratusan juta yuan telah selesaiPembiayaan ini diketuai oleh Lenovo Capital, diikuti oleh Huafu Technology Capital, Amber Capital, Shanghai Jiaotong University Hanyuan Venture Capital Partnership, dll.

Syarikat itu merancang untuk melabur pusingan pembiayaan ini dalam penyelidikan dan pengembangan cip kuantum optik yang dapat diprogramkan dan pengkomersialan algoritma kuantum. Sebelum ini, Legendary Star mengetuai pusingan pembiayaan malaikat untuk Turing Q.

TuringQ baru-baru ini ditubuhkan pada Februari 2021, dengan fokus pada cip fotonik penebat lithium niobate (LNOI) dan teknologi penulisan langsung laser femtosecond. Syarikat ini juga memfokuskan beberapa penyelidikan dan pengembangannya pada cip kuantum optik yang dapat mengintegrasikan litar fotonik berskala besar. Pada masa ini, Turing Q telah menjadi pemimpin dalam cip kuantum optik, komputer kuantum optik khas peringkat penyelidikan saintifik, dan sistem pengukuran dan kawalan kuantum optik.

Pada masa ini, syarikat sedang merancang untuk membina barisan percubaan cip fotonik domestik pertama. Diharapkan dalam dua tahun ke depan, platform R&D dan pengeluaran untuk cip ini akan dibina berdasarkan keperluan generasi baru teknologi maklumat.

Lihat juga:Tencent mengeluarkan tiga cip yang dikembangkan sendiri untuk pengkomputeran AI, pemprosesan video dan rangkaian berprestasi tinggi

Dalam beberapa bulan terakhir, Turing Q telah berpartisipasi dalam membangun proses dari penelitian laboratorium hingga produksi industri, membentuk sistem produk berorientasi pasar yang lengkap. Dari perspektif laluan pembangunan, syarikat itu merancang untuk beralih secara beransur-ansur dari penyelidikan komputer kuantum optik khusus ke komputer tujuan umum berskala besar.

Sebagai bidang teknologi canggih, pengkomputeran kuantum optik telah disukai oleh pasaran modal dalam beberapa tahun terakhir. Menurut statistik yang dikutip oleh TuringQ, dalam 10 bulan pertama 2021, syarikat teknologi kuantum global telah menyelesaikan 34 pusingan pembiayaan bernilai AS $2.8 bilion, di mana syarikat pengkomputeran kuantum telah mengumpulkan hampir AS $2 bilion.