Tujuh agensi negara China melakukan tinjauan keselamatan siber di platform teksi Didi

Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) melancarkan tinjauan keselamatan siber Didi Global pada hari Jumaat bersama dengan Kementerian Keselamatan Awam, Keselamatan Nasional, Sumber Asli, Pengangkutan, Pentadbiran Pajak Negeri dan Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar.

Setelah pengawal selia meminta App Store untuk membuang aplikasi Didi Chuxing, CAC mengumumkan pada hari Jumaat malam bahawa 25 aplikasi Didi baru seperti “Didi Enterprise Edition” juga diminta untuk membuang App Store kerana “pelanggaran serius terhadap pengumpulan dan penggunaan maklumat peribadi”.

Menurut laporan sebelumnya oleh Pandaily, Didi disenaraikan di Amerika Syarikat pada 30 Jun dan disenaraikan di Bursa Saham New York, mengumpulkan AS $4.4 bilion dalam proses tersebut. Pada hari pertama penyenaraian, nilai pasaran keseluruhannya ialah 68.49 bilion dolar AS. Dua hari kemudian, pengawal selia China melancarkan tinjauan keselamatan siber terhadap keselamatan Didi, memintanya untuk menghentikan pendaftaran pengguna baru.

Lihat juga:Perkhidmatan teksi Meituan kembali dalam talian di App Store dalam tinjauan Didi

Pada 4 Julai, pengawal selia China selanjutnya mengumumkan bahawa Aplikasi Didi telah melakukan kejahatan serius dalam mengumpulkan dan menggunakan maklumat peribadi, melanggar undang-undang dalam proses tersebut, dan meminta App Store untuk mengeluarkannya dari rak. Selepas itu, program mini Didi dikeluarkan dari WeChat dan Alipay.