Trip.com Mendapat Kebenaran Penyenaraian Sekunder Hong Kong

Menurut draf, syarikat perjalanan China Trip.com Group telah meluluskan pendengaran mengenai tawaran kedua di Bursa Saham Hong KongProspektusDihantar ke bursa pada petang Selasa.

Ditaja bersama oleh JP Morgan Chase, Goldman Sachs dan China International Capital Corporation (CICC), Trip.com dijangka menjadi syarikat tempahan perjalanan pertama di dunia untuk disenaraikan bersama di Amerika Syarikat dan Hong Kong. Syarikat yang berpangkalan di Shanghai merancang untuk mengumpulkan lebih dari $1 bilion melalui penyenaraian Nikkei AsiaDilapor.

Apabila ketegangan antara China dan Amerika Syarikat semakin meningkat, semakin banyak syarikat China yang tersenarai di Amerika Syarikat merancang untuk membuat penyenaraian sekunder di pusat kewangan Asia Timur ini, dan Trip.com telah menyertai pangkat. Data dari Refinitiv menunjukkan bahawa sejak Alibaba memulakan trend ini dengan penyenaraian AS $12.9 bilion pada tahun 2019, jumlah penyenaraian yang disebut “pulang” di Hong Kong telah mencapai AS $36 bilionDilaporGergasi enjin carian China Baidu memegang 11.5% kepentingan dalam Trip.com Group dan menaikkan $3.1 bilion dalam penyenaraian sekunder di Hong Kong bulan lepas.

Disebabkan kesan buruk wabak itu terhadap pelancongan dan pelancongan global, Trip.com melaporkan kerugian bersih sebanyak RMB 3.25 bilion ($496.82 juta) pada tahun 2020. Pendapatan bersihnya tahun lepas jatuh 49% tahun ke tahun kepada RMB 18.33 bilion ($2.8 bilion).

Lihat juga:OTA Giant Trip.com melancarkan Sidang Kemuncak Rakan Global untuk berkongsi kisah pemulihan COVID-19

Ditubuhkan pada tahun 1999, Trip.com Group menyediakan perkhidmatan termasuk tempahan penginapan, tiket pengangkutan, perjalanan pakej dan pengurusan perjalanan korporat. Ia memiliki dan mengendalikan Trip.com, Skyscanner, Qunar dan Ctrip, yang semuanya adalah agensi pelancongan dalam talian.

Syarikat itu dipublikasikan di Nasdaq pada tahun 2003 dan menjual 4.2 juta Resit Depositari Amerika untuk $18 setiap satu, menaikkan $75 juta. Sepanjang 12 bulan yang lalu, harga saham Trip.com Group telah meningkat lebih daripada 60% apabila pelancongan domestik China kembali ke tahap pra-pandemik dan prospek pulangan pelancongan rentas sempadan telah bertambah baik. Pada 6 April, saham Trip.com naik 1.23% untuk ditutup pada $40.18.

Menurut satu kerajaanMenyatakanData yang dikeluarkan pada lewat hari Isnin menunjukkan bahawa semasa percutian Qingming tiga hari, penduduk China melakukan 102 juta perjalanan, 94.5% dari keseluruhan tahun 2019. Pendapatan pelancongan mencapai 27.2 bilion yuan ($4.2 bilion), iaitu 57% daripada pendapatan tahunan pada tahun 2019.