Tongyu Automobile A + pusingan pembiayaan hampir 200 juta yuan

Tongyu Automobile, pemaju sistem pemanduan pintar, mengumumkan pada 21 OgosMenyelesaikan pusingan pembiayaan A + berjumlah hampir 200 juta yuan (29.2 juta dolar AS)Pelabur utama adalah Xiaomi Industrial Investment Management Co., Ltd., Shanghai Anting Industrial Development Co., Ltd., Jinbang Capital, Genesis Capital Group Co., Ltd., dan Ruomu Capital, sementara SummitView Capital membuat pelaburan tambahan.

Shu Qiang, pengasas dan ketua CRSC, mengatakan bahawa dana tersebut akan dilaburkan terutamanya dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi peringkat tinggi teras casis kawalan wayar, pengambilan bakat yang luar biasa, pembinaan ibu pejabat dan pusat R&D, dan pengukuhan kelebihan utama dalam bidang komponen teras casis kawalan dalam talian. Syarikat akan mempromosikan peningkatan inovatif dan peningkatan bahagian produk teras seperti EHB (dua kotak), iEHB (satu kotak), EPB, ABS, ESC, dan lain-lain, dan menyediakan OEM utama dengan komponen teras domestik yang bebas dan terkawal dan perkhidmatan berkualiti tinggi.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Tongyu Automobile berusaha untuk berkembang menjadi pembekal sistem pemanduan pintar terkemuka di China. Syarikat ini memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan dan perindustrian “teknologi utama untuk casis wayar generasi akan datang”. Susun atur produk adalah sistem pemanduan kawat, sistem stereng kawat, sistem pemulihan tenaga brek dan sistem bantuan pemandu lanjutan.

Lihat juga:Xiaomi melabur dalam syarikat casis kawalan wayar Tongyu Automobile

Syarikat ini telah mencapai pengesahan pasaran berskala besar sistem brek pintar untuk kereta penumpang, kenderaan komersial, dan kenderaan tanpa pemandu. Pada tahun 2021, penjualan melebihi 120 juta yuan, menjadi jenama bebas dengan bahagian pasaran terbesar dalam bidang sistem kawalan talian.

Menurut data dari Zuosi Automotive Research Institute, pada tahun 2021, Tongyu Automobile akan menduduki tempat kedua setelah Bosch dalam pangsa pasar penggerak kawalan berwayar kereta penumpang, menduduki tempat pertama di antara pengeluar China.

Sun Changxu, rakan pengurusan Xiaomi Industrial Investment Management Co., Ltd., mengatakan bahawa pengembangan kenderaan elektrik pintar telah membawa peluang pembangunan yang besar kepada industri alat ganti kenderaan tempatan, dan sistem brek adalah komponen teras yang menentukan keselamatan dan kualiti pemanduan. Tongyu Automobile memegang rangkaian lengkap produk brek pintar dan juga merupakan syarikat tempatan terkemuka dalam penghantaran sistem penggerak kawalan linear EHB. Mengandalkan teknologi yang kuat, sumber pelanggan, pengaruh jenama dan sumber strategik lain dari Xiaomi Group, Xiaomi Investment berhasrat untuk memberikan bantuan berterusan untuk pengembangan Tongyu Automobile.