Titik balas: Jenama China menguasai pasaran telefon pintar Asia Tenggara

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh institusi penyelidikan, penghantaran telefon pintar ke negara-negara utama di Asia Tenggara seperti Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam mencapai tahap tertinggi dalam sejarah, mencapai 96 juta unit, meningkat 5% tahun ke tahunCounterpointPada hari Jumaat. Antara jenama utama yang terdapat di pasaran adalah Xiaomi, realme dan Apple yang mempunyai penghantaran tertinggi di negara-negara tersebut.

Laporan itu menunjukkan bahawa jenama China akan berkembang pesat pada tahun 2021, merangkumi 71% bahagian pasaran, terutama dipimpin oleh OPPO, Xiaomi, Vivo, realme dan Infinix.

Xiaomi menunjukkan prestasi yang kuat pada Q1 dan Q2, tetapi mengalami kerugian yang lebih besar daripada yang lain pada H2 pada tahun 2021 kerana kekangan bekalan. Penghantaran telefon pintarnya pada tahun 2021 meningkat 17% tahun ke tahun. Penghantaran Realme meningkat 10 peratus tahun ke tahun pada 2021, didorong oleh pertumbuhan di Thailand dan Filipina.

Pada 2021, kubu OPPO di negara maritim itu akan terus wujud kerana permintaan untuk telefon pintar siri Renault dan siri A masih ada. Tawaran promosi yang kuat membantu syarikat mengekalkan kedudukan utamanya. Dari masa ke masa, strategi rangkaian luar talian vivo yang kuat telah membantu siri Y vivo untuk terus cemerlang pada tahun 2021. Kempen pemasaran dan sokongan membantu meningkatkan pendedahan mereka di pasaran-pasaran ini. Infinix adalah salah satu keuntungan tertinggi tahun ini, menunjukkan janji untuk masa depan, tetapi penjualannya tetap rendah.

Jumlah itu melonjak kepada 25 peratus pada suku keempat 2021 berbanding lapan peratus bahagian telefon pintar 5G pada suku keempat 2020. Seperti sekarang, bahagian ini pasti akan meningkat lebih tinggi pada tahun 2022.

Lihat juga:Xiaomi sasar jadi pengeluar telefon pintar terkemuka China dalam tempoh tiga tahun

Untuk jenama   ASPS (Harga Jual Purata) dan 5G, penganalisis kanan Glen Cardoza berkata, “Pada tahun 2020, lebih daripada 55% penghantaran di negara-negara utama adalah untuk telefon pintar di bawah $150. Pada tahun 2021, kumpulan ini memegang sekitar 38% bahagian. Semakin banyak pengguna memilih telefon pintar $151- $250. Di samping itu, 5G pada tahun 2020 diwakili terutamanya oleh 2-3 jenama teratas. Kami sekarang melihat bahawa lima OEM teratas tidak hanya melancarkan model 5G, tetapi juga secara aktif mengurangkan ASP dan bekerjasama dengan operator untuk mempromosikan lagi aplikasi 5G di SEA. “