TikTok untuk melancarkan rancangan pergudangan baru untuk pasaran UK

LewatDilaporkan pada 1 Julai bahawa TikTok sedang bersiap untuk melancarkan rancangan pergudangan yang disebut “Aquaman” untuk perniagaan e-dagangnya di pasaran UK dalam waktu dekat. Douyin akan menyimpan produk tertentu dengan rekod penjualan yang konsisten di gudang tempatan di UK untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk logistik rentas sempadan.

Semasa memajukan penyimpanan gudang di luar negara, TikTok juga telah mendirikan pusat penyimpanan di China untuk menjimatkan masa pedagang dari kemudahan penyimpanan mereka ke lokasi pemindahan rentas sempadan. Pegawai Douyin mengesyorkan agar peniaga memilih produk dengan pesanan bulanan lebih dari 200 keping dan harga lebih dari $2 setiap satu, sambil memberikan permintaan bermusim yang kuat dan perolehan yang cepat.

Perniagaan e-dagang TikTok di UK telah beroperasi selama lebih dari satu tahun. 50% daripada GMVnya berasal dari perniagaan e-dagang rentas sempadan, yang memerlukan sejumlah besar barang untuk dihantar dari China ke UK.

Pengangkutan kargo e-dagang TikTok dimungkinkan oleh kerjasama beberapa syarikat logistik. Pengumpulan domestik diserahkan kepada Ruizhi Express, dan pengiriman rentas sempadan dilakukan oleh Cloud Express di bawah Zongteng Group yang dilaburkan oleh ByteDance. Gude Warehouse menyediakan perkhidmatan pergudangan domestik dan asing.

Logistik TikTok untuk menghantar barang dari China ke UK berkisar antara 10-15 hari hingga lebih dari sebulan, dan dalam beberapa kes lebih dari sebulan. Menurut pengiraan dalaman, rancangan “Aquaman” dapat memendekkan waktu penghantaran rata-rata menjadi 3-5 hari.

Seseorang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa barang terlaris di TikTok masih merupakan barang keperluan harian dengan harga rendah. Walaupun terdapat pelbagai jenis, permintaan untuk setiap jenis tidak besar. Orang yang berpengaruh juga cenderung untuk tidak menimbun, tetapi menjual sebanyak mungkin, sehingga mengurangkan risiko pelaburan mereka.

Lihat juga:TikTok ByteDance untuk menyesuaikan hak pengguna EU

Setakat ini, perniagaan e-dagang TikTok telah dilancarkan di UK dan enam negara di Asia Tenggara (Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Vietnam dan Singapura). Penjualan bulanannya di Indonesia telah melebihi 100 juta dolar AS, sementara penjualan harian rata-rata di pasaran UK pada bulan Jun hanya sekitar 300,000 dolar AS.